Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revir får inte bromsa integrationstänkande

För första gången sedan 2013 ökar arbetslösheten. En av förklaringarna är att det stora antalet nyanlända från 2015 nu är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Men arbetslösheten ökar även bland väletablerade utrikesfödda.

Precis som tidigare heter nyckeln till att bryta utanförskapet arbete och där gäller det att lära av vad som lite slarvigt brukar kallas för "civilsamhället". Ideellt drivna föreningar och engagerade människor som tagit sig på sig att förbättra integrationen. Exempel på detta har Ulrika Sedell & Eva von Wenstedt samlat i antologin Vägar till innanförskap (Idealistas).

Ideellt drivna föreningar och engagerade människor som tagit sig på sig att förbättra integrationen.

I onsdags gästade författarna på inbjudan av nätverket Open Up Örebros talesperson Sofia Strömberg Örebro och berättade bland annat om ett lokalt exempel. Gunilla Lundberg insåg att ungdomar som varit etablerade i Sverige i två år kunde ges pedagogisk utbildning för att sedan utbilda seniora örebroare inom IT. Detta genomfördes men initiativet behandlades som en konkurrent till kommunala satsningar.

Känslan av motstånd från Myndighetssverige återkommer i flera av texterna, men för att citera Eva von Wernstedt är det enda som behövs "att man likställer civilsamhället med det offentliga". Båda delar behövs för att tackla utanförskapet.

Sofia Strömberg berättade även att Open Up Örebro sammanfört Handelskammaren med Arbetsförmedlingen för ett möte mellan arbetssökande och potentiella arbetsgivare. Av de 350 som deltog gick tio vidare till arbete, men Arbetsförmedlingen var sedan skeptisk till att arrangera en uppföljning eftersom "vi har våra egna dagar".

Vi har helt enkelt inte råd att inte lyssna på - och lära av civilsamhället när det gäller att lösa segregationen.

Det offentliga Sverige måste till sin natur vara styrt av rutiner och det är därför som initiativ som Open Up Örebro behövs. Initiativ som går utanför ramarna och försöker lösa utmaningar så snabbt som möjligt. Vi har helt enkelt inte råd att inte lyssna på - och lära av civilsamhället när det gäller att lösa segregationen. Först oavsett åsikt om den tidigare invandringspolitiken gäller det att skaffa nyanlända jobb.