Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Brixels skulptur ”Hemfärd” är i blåsväder

I Askersunds hamn finns den världsberömda konstnären Richard Brixels verk ”Hemfärd”. Skulpturen placerades i hamnen i slutet av 1990-talet och har vid flera tillfällen flyttats runt inom hamnområdet. I dag finns den bakom ett antal nyuppförda rödmålade förråds- och kioskbyggnader. Knappast platsen som Brixel skulle ha valt om han levt och har därför rört upp känslorna hos både askersundare och utsocknes turister.

Jag hoppas att skulpturen får en ny värdig och sjönära hemmahamn ...

Det finns en minnesplatta med en spännande text av konstnären, tyvärr näst intill oläslig. Men jag har gjort ett försök. Så här skriver Richard Brixel:

”Skulpturen har tillkommit för att hedra minnet av de modiga och skickliga sjömän som med sina öppna råsegelförsedda farkoster de sk ”Råbockarna” färdades på vattnet tungt lastade med malm. Det är knappt 100 år sedan de drygt 20 meter långa och 7 meter breda Råbockarna med en masthöjd på över 20 meter seglade på Vättern. Skulpturen ”Hemfärd” är ett försök att fånga det ögonblick när Råbockarna forsar fram på läns i krabb sjö hemåt med skeppare och besättning tillitsfulla och trygga i skarp kontrast mot vädrets nyckfulla makter.

Vågornas dramatik står mot seglets välvda spända form och besättningens orubbliga lugn. De två sjömännen sitter i sina svarta oljeställ och styr den kraftiga båten i den höga sjön, fyllda av önskan om att snart ha ankrat upp i hemmahamnen.”

Råbock

Båttypen ”Råbock” (från 1700-talet) var speciell för Vätterns dåtida sjöfart. Ursprungligen hade den ett vikingalikt råsegel, svår att segla i motvind men perfekt på läns. Man fraktade bland annat malm och kalksten och kunde lasta mer än 60 ton.

Folket runt Vättern kallade dem för ”Hargepesar”. I södra delen av sjön, runt Jönköping, kallades de även för ”Kalkjöddar”.De sista hargepesarna, Styrbjörn, Snäckan, Elgen och Norden förliste utanför Stora Röknen under vinterstormen 1871.

Det finns mycket spännande att läsa om råbockarna. ”Båt-Harry” Karlsson från Olshammar byggde flera modeller av en råbock.

Richard Brixels ”Hemfärd” har med andra ord en stark anknytning till Vättern och Askersundsbygden och är därför ett mycket betydelsefullt konstverk som förtjänar en bättre placering inom hamnområdet. Jag hoppas att skulpturen får en ny värdig och sjönära hemmahamn och slipper tampas med diverse kommersiella bodar. Dessa fanns inte i hamnen då skulpturen fick sin första placering. Ett bättre alternativ är söder om fartyget

”Wetterviks” kajplats. Jag är övertygad om att Askersunds kommuns skeppare och styrmän reder ut stormen och undviker grunden.

Mats Bergman

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel