Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridklubb begravs och stipendiefond uppstår

Föreningen Frövi Fellingsbro Ryttarsällskap lades ned i våras och hade gott om pengar i kassan. De har nu blivit en stipendiefond som ska främja häst- och ridsport för privatpersoner i Holmens ridskolas upptagningsområde.

– De här pengarna har skapats av medlemmar under åren och då är det lämpligt att på det här sättet återföra medlen till samma målgrupp som var aktiva i ryttarsällskapet och vid Holmens ridskola, säger Christofer Kärrdahl, ordförande i föreningen och med uppdrag att slutföra dess affärer.

Därför har 280000 kronor som fanns i ridföreningen förts över till Fellingsbro hästförsäkringsfond på ett eget konto under namnet Frövi Fellingsbro ryttarförenings fond.

– Nu gäller det att marknadsföra fonden så att folk kan börja söka, säger Kerstin Andersson, ordförande i Fellingsbro hästförsäkringsfond. Tillsammans med Caroline Kleber och Anders Åbyhammar beslutar hon om utdelningar i den gamla fonden och samma personer får uppdraget i den nya tillkommande fonden. Juridiskt sett förvaltas och företräds fonderna av LRF och Hushållningssällskapet i Fellingsbro.

– I Fellingsbro hästförsäkringsfond är det bara avkastningen som delas ut. Därför blir det förhållandevis små belopp. I den nya fonden kan de bli lite större eftersom stipendier betalas ur kapitalet, säger Kerstin Andersson. Hittills har stipendienämnden träffats en gång om året på senhösten. Nu kan det bli behov av att träffas en gång till årligen.

– Pengarna i den nya fonden får ta slut, men i reglerna vi satt upp i samband med överlämnandet är villkoret att den ska leva i minst 15 år och prioritera samma målgrupp och upptagningsområde som ryttarsällskapet hade. Vad man söker pengar till begränsas av var och ens fantasi, och Kerstin och de andra avgör om den beviljas, säger Christofer Kärrdahl.

Vårvintern 2010 var snörik och blötsnö frestade på många tak. Trots försök med värmeaggretgat till en luftballong gick ridhustaket på Holmens ridskola i Ullersätter inte att rädda. Efter det blev verksamheten i Frövi Fellingsbro ryttarsällskap aldrig mer vad det varit. Ridanläggningen avvecklades och såldes.

Föreningen har de senaste åren varit vilande och av tidigare gemensamma försök tillsammans med föreningen Linde Ridskola att skapa en gemensam modern hästsportanläggning blev det intet.

Därför togs beslutet i år att låta de pengar som finns i Frövi Fellingsbro ryttarsällskap verka i hästsportens anda i bygden där ridverksamheten fanns. Kontaktperson för att få ansäkningsblanketter till stipendier är Kerstin Andersson, Rynninge-Fellingsbro.

Fellingsbro hästförsäkringsfond

Fonden uppstod i Fellingsbrotrakten bland jordbrukarna som säkerhetslina för deras viktigaste arbetsredskap-hästarna. På 1970-talet upphörde verksamheten, men pengarna i fonden placerades väl. Även om Nordsvenskar och Ardennerhästar ersatts av rid- och travhästar i antal var försäkringsdelen inte aktuell att driva.

I modern tid har fonden fått som syfte att ge stipendier där verksamhet med brukshästar prioriteras.