Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridklubb förlikas med byggfirma

Gyttorps ridklubb betalar 100 000 kronor när byggfirman överlämnat all slutdokumentation för ridhusbygget. I och med den uppgörelsen ställs tingsrättsförhandlingarna in.

För ett år sedan blev Gyttorps ridklubb stämd på en halv miljon av den byggentreprenör som stod för bygget av det nya ridhuset. Efter en tvist med entreprenören avstannade bygget under hösten 2011 och inför förra vintern saknade ridhuset värmesystem och snörasskydd på taket. Kommunstyrelsen gick då i borgen för ett banklån för värmesystemet.

Byggfirman lämnade in förfallna fakturor motsvarande 462 000 kronor till kronofogden. I början av förra året drevs ärendet vidare till tingsrätten, där ridklubben stämdes på en halv miljon. Anledningen till tvisten är att varmdelen i ridhuset blev en miljon kronor dyrare än avtalat. Ridklubben hade fått ett budgetpris av entreprenören, ett pris som överskreds med 60 procent.

På måndag var det kallat till huvudförhandlingar i Örebro tingsrätt. Men parterna har förlikats. 

– Vi har kommit överens om att vi ska betala honom 100 000 kronor. Men vi betalar först när han har levererat de dokument som behövs för att få ett slutbevis. Det är handlingar och ritningar som ska redovisas till BMB efter bygget, berättar Håkan Kangert från ridklubben.

Han säger att 100 000 känns som en rimlig summa att betala.

– Vi gav ett bud, han la ett motbud och sedan gav vi ett tredje bud som han antog, säger Håkan Kangert.

– Alternativet var huvudförhandling i tingsrätten och jag tror inte att vi hade nått ett bättre resultat där. Dessutom kanske det inte hade slutat i tingsrätten, utan överklagats och kostat mer tid och pengar.

Ridklubben räknar med att kunna betala byggherren utan att behöva låna mer pengar.

– Tack vare nya ridhuset kan vi arrangera tävlingar som drar in ungefär 100 000 extra om året, säger Håkan Kangert.

Ridhuset står i stort sett färdigt, men detaljer som snörasskyddet över dörrarna återstår att fixa.