Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paraplyskandal sänkte SM-hoppet: ”Regnade inte”

Emelie Aldenfalk siktade högt inför SM. Ett paraply kan ha förstört allt.

Annons
Emelie Aldenfalk och Winton.

Förra året tog Emelie Aldenfalk junior-SM-guld i dressyr. Den här säsongen har Kumlaryttaren flyttat upp i U21-klassen – men hade lika höga ambitioner när årets mästerskat drog igång på Hammarö på fredagen.

Men drömmen om en ny medalj för Aldenfalk och hennes valack Winton kan ha grusats redan i den första kvalomgången – på grund av en paraplyskandal.

– Det var en man i publiken som slog upp ett paraply, och Winton blev livrädd och höll på att slänga av Emelie. Otroligt tråkigt. Emelie grinade när hon red ut från banan och skällde på mannen. Jag vet inte vad han höll på med, det regnade inte ens, säger Emelies mamma Katrin Aldenfalk.

– Emelie var jättebesviken efteråt. Hon hade verkligen laddat för det här och var uppe redan klockan sex på morgonen för att hinna rida före tävlingen.

Så sent som i helgen noterade Aldenfalk över 71 procent i exakt samma program. Ett resultat som hade räckt till en fjärdeplats i torsdagens kval. Efter paraplyproblemet stannade poängen nu i stället på 66,667 procent, vilket bara räckte till en åttondeplats.

SM fortsätter med andra kvalomgången i morgon, fredag, och därefter går de 15 bästa vidare till söndagens final.

Topp tre i U21-SM får inte SM-medaljer utan kvalar dessutom in till Falsterbo horse show. Dessutom finns platser till sommarens EM och NM i potten.

Mer läsning

Annons