Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridtält hotar att rasa

Ridtältet vid Holmens ridskola utanför Ullersäter är avstängt på grund av rasrisk. Takstolarna på båda gavlarna har vikt sig och infästningarna för tvärstagen har gått av.

– Det här är katastrof för oss, säger Anna Björklund, ridinstruktör i Frövi-Fellingsbro ryttarförening. Rasriken gör att lektionsverksamheten är inställd på obestämd tid. Redan tidigare var det bekymmersamt eftersom många avstått från att rida på grund av kylan.

Ryttarföreningens ordförande Christofer Kärrdahl har varit i kontakt med försäkringsbolaget. Det kommer inte att betala ut några pengar.

– Försäkringsbolaget fri-

skriver sig från den här typen av skador på tält och växthus, säger ryttarföreningens ordförande.

Ryttarföreningen har också en försäkring som ska täcka kostnaderna vid verksamhetsavbrott. Men inte heller den försäkringen gäller i det här fallet.

– Föreningen har inga pengar att ta av. Vi behöver hjälp. Jag har tagit kontakt med kultur- och fritidschefen i Lindesbergs kommun.

Ridtältet är trettio år. Med tanke åldern menar Christofer Kärrdahl att föreningen inte kan räkna med att tältduken håller vid en demontering.

Ny duk kostar 250 000

– En grov uppskattning är att en ny duk och montering av den kostar minst 250 000 kronor. Till detta kommer kostnader för reparation av de skadade takstolarna.

Flera medlemmar hjälpte till att skotta snö från ridtältets tak i söndags. Men de vågade inte ge sig upp på taket. Därför finns det mycket snö kvar fortfarande. En del av snön har frusit fast mot tältduken.

– Vi tar den här veckan till att försöka få bort snön, säger ryttarföreningens ordförande. Vi eldar i ett antal tunnor inne i tältet. Värmen hoppas vi ska göra att snön faller av tältduken. Men det här är en process som tar tid.

Ridlärare Anna Björklund och Petra Johansson har funnits på plats i ridtältet många timmar de senaste dagarna. De ser till att eldarna brinner.

– Ett problem är att vi har begränsad tillgång på ved, säger ridläraren. Den börjar ta slut. Om inte annat får vi elda upp de sämsta hindren.

Arbetena i tältet gör att Anna Björklund inte hinner med stallsysslorna på mornarna. De utförs i tältet av medlemmar, som dyker upp på eftermiddagarna.

– Först när snön fallit av kan vi undersöka om skadorna går att reparera, säger Christofer Kärrdahl. När det kan ske vet vi inte.