Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikkenstorp och Linde energi prisade

Familjen Holmdahl på finngården Rikkenstorp och Linde energi. Där har ni vinnarna till Örebroregionens energipris 2015.

Örebroregionens energipris har funnits sedan 2011 och delas ut i två kategorier. Årets inspiratör blev familjen Holmdahl som driver den lilla gården Rikkenstorp i norra delen av länet.

– Vi har olika nischer som backar upp varandra och vi jobbar utifrån ett helhetsperspektiv där hållbarhet är viktigt, berättade Joel Holmdahl.

På gården finns fjällkor, får, höns och bin. En grönsaksodling till försäljning är också ett viktigt ben, liksom stuguthyrning. På tur står även ett samarbete med Karlskoga folkhögskola. Gårdens brukare Nils, Hélène, Joel och Maria har även kontakt med Örebro universitet och deltar i olika forskningsprojekt.

I motiveringen står bland annat att de skapat ett stort utbyte med hela världen kring hållbart jordbruk.

Marknadschef Inger Wadström från Linde energi fick ta emot priset i kategorin Årets föredöme. Linde energi jobbar bland annat med att ta tillvara spillvärme från Billerudkorsnäs i Frövi. Ett nytt projekt inom samma område är på gång, något som också lyftes fram i motiveringen. Linde energi har fått 1,8 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att bygga en anläggning i anslutning till Global Castings i Guldsmedshyttan för ta tillvara på gjuteriets spillvärme.