Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsmän uppvaktas av Sakab

Nu förbereder sig Sakab på att bli lobbyister. Riksdagens ledamöter ska informeras om vad som krävs för att ett bioraffinaderi ska kunna byggas i Norrtorp.

Annons

Hösten 2012 var utredningen klar som visade att det finns tekniska, logistiska och råvarumässiga förutsättningar att bygga ett bioraffinaderi i Norrtorp. Enligt de planer som finns ska anläggningen producera både biogas och metanol av råvara från skogen.

Förstudien var beställd av Sakabs dåvarande ägare Eon tillsammans med samarbetspartners såsom Värmlandsmetanol och Kumla kommun.

Något raffinaderi blir det dock inte inom överskådlig framtid, enligt Sakabs vd Göran Eriksson.

– Problemet är att skattereglerna missgynnar metanolen. Det krävs stabila och långsiktiga regler för att någon ska vara villig att investera, säger han.

Att bygga ett bioraffinaderi beräknas kosta fem-sex miljarder kronor.

Problemet, som Sakab ser det, är att staten har bestämt att befria både E85 och bensin med inblandning av upp till fem procent metanol/etanol från koldioxidskatt. Bränslen med högre andel metanol missgynnas dock skattemässigt. Rent tekniskt finns det dock inget som hindrar att andelen metanol i bensinen är betydligt högre.

Det var beslut som fattades av alliansregeringen, men än så länge har inte Sakab fått några signaler om att den nya regeringen har någon annan inställning.

– Nu fokuserar vi på att berätta för de nyvalda riksdagsledamöterna vad en ändring i skattereglerna kan innebära för oss.

Anläggningen i Kvarntorp, om den blir av, ska kunna tillverka både metanol och metangas till skillnad mot andra planerade anläggningar som väljer, att med biomassa som råvara, göra antingen eller.

– Vi skulle kunna göra en stor insats, inte minst för att transportsektorn ska kunna bli fossiloberoende till 2030 som den förra regeringen satte som mål.

Enligt Göran Eriksson skulle målet kunna uppfyllas. Men då behövs anläggningar likt den som planeras i Norrtorp, och flera till.

Eftersom Kumla kommun är en av intressenterna i den tänkta anläggningen så informerade näringslivsdirektör Thage Arvidsson ledamöterna i kommunstyrelsen om läget för raffinaderiet.

– Det är ett stort projekt, som det finns en bra grund för i Kumla, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson, (S).

För kommunens del är det beräknat att ett bioraffinaderi i full produktion skulle kunna ge 120 arbetstillfällen i kommunen, vilket skulle vara ett betydande nytillskott.

Till det kommer alla arbetstillfällen under byggnationen av anläggningen, som är beräknad ta tre år.