Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksförbundet DHB. Nya impulser behövs inom teckenspråket Visukalen visar vägen

Tack alla inblandade kring succén Fame – Visukalen med kringarrangemang! Vilken härlig fest och manifestation för svenskt teckenspråk och inspiration att ta nya steg! Må liknande arrangemang bli ett återkommande inslag i Örebro.

Att det sker just i Örebro är ingen slump. Här finns en lång tradition med mycken verksamhet, unikt i Europa, kanske i världen. Här finns många döva och hörselskadade som är bärare och utvecklare av det svenska teckenspråket, inte minst ungdomar som kommer hit år efter år. Riksgymnasiet för döva startade redan 1967, Riksgymnasiet för hörselskadade 1984. Men hur ser framtiden ut?

Dagens samhälle präglas av det medicinska synsätt som vill bota döva och hörselskadade med hörteknik. Följaktligen anser många att svenskt teckenspråk spelat ut sin roll. Jag är inte emot tekniska landvinnin-gar, men ensidigt teknikfokus är begränsande. När annars anses det vettigt att satsa allt på ett kort?

Jag har aldrig träffat någon som ångrar språkkunskaper, men många som ser bristande tillgång till språk som begränsande. Hörselskadade har i åratal yrkat på rätten att få lära sig svenskt teckenspråk, för att själva kunna välja när man behöver och vill använda det. Det ska ingen annan avgöra, inte profession, inte ens vi föräldrar.

På inget annat område problematiserar vi så mycket som kring döva och hörselskadade när det gäller språk. Jag hör välutbildade läkare säga att tecken- och talspråk kolliderar i hjärnan. Men all forskning säger att flera språk – tecknade, talade eller skrivna – är utvecklande också för döva och hörselskadade.

En eloge till Örebro kommun som utropat sig till teckenspråkshuvudstad och som synliggör tecken-språk. Men nu behövs ett aktivt arbete för dem som bär språket, så åter till utbildningsfrågan.

Riksförbundet DHB höll sitt 63:e årsmöte i lördags. Med 60 år på nacken vet vi att våra barn och ungdomar inte får en likvärdig utbildning. Samlad kunskap och erfarenhet visar att hörteknik inte räcker. Det räcker heller inte bara med svenskt teckenspråk. Inte med en specialskola och riksgymnasier, inte med integrering i grundskolor.

Det behövs något nytt. Örebro har alla förutsättningar att våga prova. Vi tror att Fame visar vägen. Broar mellan språk – tecknade, talade och skrivna. Broar mellan döva/hörselskadade och hörande, mellan amatörer och profession, mellan erfarenhet och nyfikenhet.

Vi skjuter inte från höften. DHB har sett hörteknikutvecklingen på 1950- och 60-talen som skulle göra våra barn hörande och talande. När vi insåg det naiva i företaget började vi samverka med SDR och HRF för att lära oss mer.

Nästa steg blev att våga pröva tecknad svenska. Det räckte inte. Tillsammans med SDR och HRF drev vi igenom rätten att få använda teckenspråk i specialskolans undervisning. Klappat och klart? Givetvis inte. På 90-talet kom kokleaimplantat som en möjlig lösning på dövheten, men inte heller det gör våra barn hörande.

Man hamnar i en hörselskadad värld där det kan fungera mycket bra eller inte alls. Och när tekniken inte fungerar eller när man badar är man fortfarande döv. På 2000-talet har DHB vänt sig till våra barn och ungdomar för att få tydligare vägledning. De har lagt grunden till att vi i dag verkar för en öppen skola som bygger på språk i stället för en sluten skola ämnad för några grupper med så kallad funktionsnedsättningar.

Kommunen har redan börjat med beslutet att öppna Kattungens förskola för hörande. Örebro har öppnat Kulturskolan för tec-kenspråkiga. Nästa steg är grund- och gymnasieskolan. Det ger våra barn och ungdomar en betydligt bättre utbildning, det ger eko i världen och sätter Örebro på kartan.

Våga starta en profilskola med våra svenska språk, talat med eller utan hörteknik, skrivet och tecknat. Våga öppna gymnasieprogrammen oavsett om du är döv, hörselskadad eller hörande. Stöd finns hos ungdomar, vuxna och föräldrar inom åtta nationella intresseorganisationer med erfarenhet av dövhet, dövblindhet och hörselnedsättningar. DHB hjälper gärna till i det arbetet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel