Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksrekrytering för gymnasieprogram

En ansökan om riksrekrytering på olika gymnasieprogram har skickats till Skolverket. Svaret kommer i andra hälften av oktober och har stor betydelse för Pihlskolan.

Annons

Riksdagen har bestämt att alla beslut om riksintag på olika gymnasieprogram i landet upphör från 1 januari 2011.

Bildningsnämnden har därför gjort nya ansökningar gällande Pihlskolans program för hotell- och restaurang, naturbruk/sportfisketurism samt delar av industriprogrammet.

– Vi hoppas givetvis, men om vi får ett nej innebär det en annan volym av gymnasieskolan. Program och inriktningar försvinner, säger bildningsförvaltningens chef Elisabeth H. Solberg.

Utanför kommunen

Naturbruk/sportfiske har lockat framför allt elever utanför kommunen och berör därmed inte elever från Hällefors.

Ett negativt besked från Skolverket kan också innebära att turisminriktningen på hotell- och restaurangprogrammet läggs ner.

– Hälleforselever får då söka utbildningen i andra kommuner, men vår kommun får betala. Restaurang- och livsmedelsinriktningen fortsätter men med färre elever.

Utan riksrekrytering får skolan bara elever från den egna samt närliggande kommuner förklarar Solberg.

Nya krav

– Vi har gjort en bra ansökan, men kraven är nya. Tidigare räckte det med att ha en bra utbildning och skola. Nu säger Skolverket att utbildningen måste möta behovet på arbetsmarknaden och att det inte kan tillgodoses på annat sätt. Det blir något helt annat. Men vi har branschen bakom oss vilket framgår i ansökan.

– Men vi vet inget om hur många som ansökt, om konkurrensen eller om hur sträng Skolverket är i sin bedömning. Vi vet inte om målet är att det ska bli färre skolor med riksrekrytering. Allt detta kan vara avgörande.

Annons