Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rim får nytt läkarintyg

– Rims hälsa är sämre än när det tidigare intyget skrevs i mars. Därför skriver jag ett nytt. Hur det påverkar Migrationsverket kan jag inte ha någon uppfattning om.

Annons

Det säger Elisabeth Esbjörner, klinikchef på Barnkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Intyget är en sak mellan Rims mamma och mig och jag vill inte diskutera det med andra, jag tycker inte det är lämpligt, säger hon. Det enda jag kan säga är att läget för Rim har förvärrats sedan det senare intyget skrevs.

Andra kontakter i Rims närhet uppger till NA att man nu avbrutit den medicinering med medicin som egentligen är avsedd för vuxna. Man har också problem med att ge Rim dropp och ta blodprover på henne eftersom det är svårt att sticka henne.

När det tidigare intyget skrevs om Rim stod det inget uttryckligt om riskerna för henne att flyga till hemlandet. Men eftersom hennes tillstånd försämrats sedan i våras, har läkarna funderat på om hon kan klara en lång flygresa. det är möjligt att det kommer att bli en del av det nya i intyget. I så fall kan det bli ett skäl till verkställighetshinder, alltså att Migrationsverket inte kan genomföra avvisningen av familjen.

Fallet Rim

NA har i flera artiklar skrivit om Rim Al Amir i Örebro, 2,5 år, som lider av en ovanlig form av Medelhavsfeber med svåra komplikationer.

Rim är född i Sverige. 2008 beslöt Migrationsverket att Rim, hennes båda systrar och mamman Manal El Banna ska utvisas till mammans hemland Libanon.Rim föddes med sin sjukdom. Den är livshotande, hon har varit nära att dö och får kontinuerlig vård på USÖ.

Nya omständigheter kan stoppa utvisningen, enligt kapitel 12 paragraf 18 i utlänningslagen. Med detta som skäl ansökte Röda Korset i april om uppehållstillstånd för Rim.