Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rinne: "Viktig boost för mig"

Han höll nollan.Och svarade för fina räddningar.Jacob Rinne debuterade i landslaget på bästa sätt.– Viktig boost för mig, säger ÖSK-målvakten.

Annons

Sverige avslutade januariturnén på söndagen genom att möta Finland i en träningslandskamp. I den 63:e minuten, vid svensk 3–0-ledning, byttes Jacob Rinne, 22, in. ÖSK-målvakten ersatte AIK:s Patrik Carlgren. Debut i A-landslaget för Rinne, som var med om att vinna U21-EM-guld i somras.

– Jag var väl förberedd på att få komma in och spela. Hade fått beskedet innan, och värmde upp bra. Roligt att få chansen, säger han till NA.

Men att få svara för två utomordentliga räddningar inom loppet av några minuter var givetvis inget han kunde ställa in sig på i förtid.

– Nej, men jag fick en bra känsla när jag lyckades rädda det första skottet. Det var ett bra läge som de skapade.

Sedan slet sig Roope Riski, bror till förre ÖSK-spelaren Riku, loss och kom fri med Rinne. Laxåkillen parerade avslutet säkert.

– Försökte bara att göra mig stor och komma ut. Det fungerade bra den här gången, och annars tycker jag att jag gjorde en bra insats.

Du försämrade väl knappast dina aktier inför ett stundande OS i sommar, eller?

– Absolut inte. Det gick bra, och det kändes som att vi hade full kontroll under mina 30 minuter på planen. Sedan är det långt kvar till OS. Det gäller att prestera bra i ÖSK, men det är klart att spel där finns i mina tankar.

Sverige, som kryssade mot Estland tidigare i veckan med Rinne på bänken, vann komfortabelt. Målvakten har mycket att ta med sig från vistelsen hem till Örebro.

– Naturligtvis är det här en lite högre nivå än den jag är van vid från U21-landslaget. Bortsett från EM, då. Jag visste ganska mycket vad som väntade mig innan jag åkte hit, och det har gått bra.

Viktigt att få inleda landslagskarriären med en sådan här prestation?

– Ja, det var väldigt roligt. Vi var ju inte direkt samspelta, jag och backlinjen, men det gick bra och det var skönt att få göra ett par bra räddningar och hålla nollan.

Rinne kommer, inom kort, att återvända till länets största stad. Det kan bli en helt annan form av motståndare för honom på lördag. ÖSK drar igång försäsongsmatchandet genom att möta division 2-klubben IFK Kumla.

– En viktig boost för mig, det här. Nu blir ju försäsongen lite kortare i Sverige, dessutom.

Står du mot Kumla?

– Det får vi se. Jag gjorde illa tummen lite på uppvärmningen, och vi får snacka igenom upplägget när jag är tillbaka. Men jag ser fram emot att dra igång med ÖSK igen.

Är det något allvarligt med tummen?

– Nej, då. Bara en vanlig, liten stukning. Jag kommer att träna på som jag ska, säger Jacob Rinne.