Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rinnes ruggiga räddning: "Bara rycka till"

 Han var känd som målvakten som inte kunde vinna matcher. I går räddade Jacob Rinne ÖSK till fjärde raka segern.

Jacob Rinne, 22, fick lämna sina 14 första matcher som startande ÖSK-målvakt utan en enda seger.

Men senaste månaden har han varit en bidragande orsak till ÖSK:s hysteriska höstform

På fyra senaste matcherna har han haft 61 (!) avslut mot sig – men bara släppt in tre mål. Då har segrarna ramlat in. Fyra raka. Den som väntar på något gott, som det brukar heta …

– Det är fantastiskt skönt att vinna fotbollsmatcher, säger Rinne och ler åt minnet av de där 14 raka utan seger.

– Jag vet faktiskt inte vilken hemligheten är bakom förvandlingen, om jag ska vara ärlig. Det är väl att vi jobbat stenhårt som lag, att vi trott på det vi gjort hela tiden. Sedan gjorde vi ett tidigt mål mot Häcken och jag räddade en straff, och sådana grejer kan bli vändpunkter. Vi vet ju att Broberg gör mål och att vi kan vinna matcher om vi lyckas avstyra deras farliga lägen, och nu står vi upp bra för varandra över hela banan.

I onsdagskvällens 2–0-seger borta mot Helsingborg, den fjärde i ÖSK:s och Rinnes segerrad, fick guldhjälten från U21-EM jobba ordentligt för sin nolla. Jordan Larsson hotade ständigt i djupled, Helsingborgs skyttekung Robin Simovic (elva mål på 21 matcher) var tillbaka efter avstängning och tio minuter efter paus hade Anton Wede ett skott där Rinne fick använda benreflexerna för att freda sig. 1–0 där och matchen kunde ha tagit en helt annan vändning.

– Det var nog den svettigaste räddningen. Jag fick göra en liten förflyttning innan, och sedan såg jag inte så jättemycket förrän bollen kom förbi spelaren som täckte mig. Det var bara att rycka till och hoppas att få en fot på den, säger Rinne.

Överlag hade Rinne dock god hjälp av mittbacksparet Eidur Sigurbjörnsson och Christoffer Wiktorsson, som svarade för en i princip prickfri insats.

– Jag är jättenöjd med försvarsspelet i stort, framför allt med hur vi agerade inne i straffområdet. Både ”Dajje” (Daniel Björnquist, som styrde ett Simovic-skott till hörna precis före paus) och Eidur (Sigurbjörnsson, som glidtacklade undan ett farligt Jordan Larsson-skott i 18:e minuten) var ju där och räddade åt mig. Men jag är inte jättenöjd med att de fick komma till de där lägena i början, jag tycker att det blev lite för farligt några gånger i första halvlek, säger Rinne.

– I andra kontrollerade vi mycket bättre. Men just nu är det lite skitsamma hur det ser ut, egentligen. Vi ska bara ta våra trepoängare och klara kontraktet, och om eller när vi gjort det kan vi börja tänka på hur prestationerna ser ut.