Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risbergskaelev: ”Jag känner mig jättesviken”

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade flyttar från Risbergska redan i april. Beskedet har skapat oro och ilska bland elever och lärare. – Det är två månader kvar av skolan. Hur kan de tycka att det byggtekniska är viktigare än elevernas studier, säger Alexandra Royal, lärare på riksgymnasiet

Lärare och elever har reagerat kraftigt på onsdagens besked om att riksgymnasiet ska flytta från Risbergska till Tullängsgymnasiet redan i april.

– Det är vansinnigt. Jag måste nypa mig för att fatta att jag inte drömmer, säger Alexandra Royal.

Hon pekar på att riksgymnasiet är inne i en mycket intensiv period av läsåret.

– Vi har nationella prov och gymnasiearbeten som ska bli klara. Sedan har vi miljöbesök, och de är otroligt viktiga för vår framtid. För det är då elever från hela Sverige kommer hit och tittar på vad Örebro kommun har att erbjuda och hur vår verksamhet ser ut, säger hon och fortsätter:

– Mitt i allt ska vi flytta. Vi har varit i 35 år, nu ska allt packas ned på några dagar och flyttas till en ny skola. Det är orimligt.

Eleverna är lika upprörda.

– Ingen sistaårselev ska behöva uppleva något sådan sista terminen på gymnasiet. Det två sista månaderna ska vi flytta. Det är inte okej, säger Jessica Madan, sistaårselev på riksgymnasiet.

Hur påverkar det dig?

– Det kommer påverka min utbildning. Tjänstemännen tror att det bara är att byta hus, det är ingen fara. De tror att det är så enkelt. Alla är människor, det tar tid att kom in i en ny miljö, säger Jessica Madan.

Leila Svetlov går första året på riksgymnasiet.

– Jag känner mig jättesviken av riksgymnasiet. Jag hade förberett mig mentalt att vi skulle flytta lite senare, men plötsligt ska vi flytta inom en månad. Vi har nationella prov i svenska och det påverkar ju mina kurser jättemycket, säger hon.

Hon får flytta till Tullängsgymnasiet till juni nästa år, och sedan flytta en gång till.

– Ja, så är det. Det blir en jobbig process. Det kan förstöra hela min utbildning, känns det som. Jag räknar med att mina betyg kommer att försämras på grund vad det här. Det är därför jag känner mig så sviken, säger Leila Svetlov.

Har man pratat med er före beslutet?

– Ingenting. Vi fick veta i går. Det känns inte som om att det har varit något elevinflytande. Jag känner mig helt maktlös i det här, säger hon.

En motivering till den hastiga flytten är att arbetsmiljön är dålig. En så kallad 66a-anmälan har därför lämnats in av facket.

– Vi har gjort en anmälan om arbetsmiljön. Då handlar det om att det var mycket byggdamm och buller och att det var väldigt kallt. Det var många som mådde dåligt fysiskt. Sedan har de åtgärdat och det har blivit mycket bättre med byggdammet och bullret. Det är lite kallt fortfarande, men vi har sagt att vi tycker att det är okej nu, säger Alexandra Royal, och fortsätter:

– Bygget är försenat och nu använder man anmälan mot oss. Ni får flytta för ni har ändå klagat på miljön. Fast egentligen tror inte vi att det handlar om byggmiljön, utan att byggherrarna ska få en chans att komma vidare och hålla det tempo som de vill.

– Från början var det lite buller, sedan har inte vi tyckt att det har varit så stor sak. Det har förbättrats de senaste månaderna. Vi tycker inte att det har stört mycket, men då kommer besked om att vi ska flytta. Vi är lite förvånade över att de har tagit ett sådant beslut nu, säger Leila Svetlov.

Eleverna är dock kamplystna.

– Vi har planerat att göra en protest. Vi tänker inte ge upp och lägga oss platt för det här. Vi ska försöka stoppa flytten, säger Jessica Madan.

Karolina Wallström (L), andra vice ordförande i programnämnd barn och ungdom, är också besviken.

- Jag skäms över kommunens planering och hantering av utflytten av Risbergska skola. Det har tydligen prioriterats inflytt för andra före. Detta var inte den intentionen jag hade som låg till grund för Liberalernas samarbete med övriga partier i överenskommelsen om att stänga Risbergska. Jag känner mig lurad.

Läs också:

Föräldrar till elever på Risbergska skolan har protesterat genom en debattartikel i Dövastidning