Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för blodbrist i påsk

Blodet på blodcentralen i Örebro riskerar att ta slut.
- Vi får lägga resurser på att ringa och få tag i folk, säger Malin Joelsson.

Under påskveckan går antalet blodgivningar ner mellan tio och tjugo procent. Samtidigt ökar trafikolyckorna och vården kan behöva mer blod än vanligt. Malin Joelsson, ansvarig för blodgivarrekryteringen på Blodgivarcentralen i Örebro, varnar för att det kan bli brist på blod.

- Det är samma sak runt hela Sverige inför påsk- och julhelgen. Hittills har det inte hänt att blodet tagit slut, men vi får lägga resurser på att ringa och få tag i folk. Det vore bättre om folk kom hit självmant så vi kunde lägga vår tid på att tappa blod, säger hon.

Det finns ungefär 4 000 registrerade blodgivare i Örebro, men långt ifrån alla är aktiva. Lagren måste hela tiden fyllas på eftersom det blod som lämnas står sig i sex veckor.

- Allt blod går åt. Det har aldrig hänt att vi behövt slänga något under de tio år som jag har jobbat här, säger Malin Joelsson.

Blodcentralen uppmanar därför sina givare att komma och lämna innan eller efter påsk.