Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Risk för jäv i omsorgsnämnden"

Med Ulrika Mellkvist (C) som ordförande i omsorgsnämnden och Annalena Järnberg (S) som vice ordförande finns det risk för jäv när nämnden tar beslut, anser Moderaterna och Grythyttelistan.

Både Mellkvist och Järnberg är tjänstlediga från anställningar i kommunen och omsorgen för att jobba politiskt. Järnberg har även en bakgrund som ordförande i Kommunal Hällefors. Därför finns risk för jäv i nämnden, menar M och GL.

– Båda två har flera roller och det kan skapa problem när obekväma beslut behöver fattas. De har personliga relationer till särskilda enheter i verksamheten och har relationer till gamla arbetskompisar. Det är heller inte lämpligt att sitta som arbetsgivare åt sig själv, säger Christina Johansson (M).

När kommunfullmäktige godkände den nya politikergruppen som ska leda omsorgsnämndens arbete den kommande mandatperioden så krävde M och GL att deras farhågor för framtida och återkommande jävsprövningar i nämnden, med valet av ordförande och vice ordförande, skrevs in i protokollet.

Varken Mellkvist eller Järnberg tycker dock att det finns någon risk för jäv när de leder nämndens verksamhet.

– Vi är båda tjänstlediga och bortkopplade från våra ordinarie tjänster i kommunen. Kommer vi till en sakfråga där jäv kanske kan framhållas så lämnar vi mötet vid det enstaka beslutet. Dessutom arbetar nämnden främst med övergripande verksamhetsfrågor, inte på detaljnivå, säger Mellkvist.

Järnberg reagerar även på att deras trovärdighet som politiker ifrågasätts bara för att de har en anställning hos kommunen.

– Med det resonemanget utestänger vi i så fall hundratals kommunbor, som är anställda av kommunen, att delta i det lokala politiska arbetet, säger Järnberg.

Att kommunanställda utesluts från lokalpolitiken med detta synsätt på jäv stämmer inte, anser Göran Strömqvist (M).

– Kommunanställda kan mycket väl jobba politiskt, men man ska inte sitta i ledande position för sin egen organisation, säger Strömqvist.