Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskgrupperna erbjuds vaccin först

En fråga till berörda myndigheter:

Jag är inte 70+ eller arbetar inom sjukvården, men då jag tillhör flera riskgrupper skall jag enligt folkhälsomyndigheten få vaccin i ett tidigt skede. Nu undrar jag hur det skall gå till. Hur vet ansvariga att jag tillhör en riskgrupp. Finns jag i några register? Skall jag själv kontakta någon myndighet? Vem tror på att jag talar sanning. Tacksam om ansvariga kan ge ett svar på min fundering.

”Undrande riskgrupp”

Örebro

Svar direkt:

Om du har flera faktorer som gör att du har stor risk att bli allvarligt sjuk av covid-19 är det mycket viktigt att du vaccinerar dig. Men den begränsade tillgången på vaccin gör att vi måste följa en turordning så att de personer som har störst risk att bli allvarligt sjuka erbjuds vaccin först. Därför kommer alla som bor på äldreboenden, har hemtjänst, bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller arbetar nära dessa att erbjudas vaccination först.

Därefter kan alla som fyllt 70 år eller som du, har olika riskfaktorer för allvarlig sjukdom erbjudas vaccination.

Vi har ingen möjlighet att skicka en kallelse till alla inom riskgrupper. Alla som vill vaccinera sig måste boka en tid på en av Region Örebro läns vaccinationsmottagningar.

Det går att boka genom e-tjänsterna på 1177.se eller via telefon. Mer information om detta kommer längre fram och kommer att publiceras i lokala media hur, var och när man kan bli vaccinerad via Region Örebro län. Vaccinationen ges utan kostnad för den som vaccineras.

Inom det närmsta halvåret ska alla vuxna från 18 år att erbjudas vaccin under förutsättning att det levereras vaccin till vårt län enligt den nationella planering som nu finns.

Styrgruppen för Covid19 vaccination i Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel