Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolfs hem är fyllt med många minnen

De 50 kvadratmeterna rymmer inte bara Rolf Briskans hem. De dokumenterar hela hans liv. Överallt finns föremål från åren i Kenya och Liberia, medaljer från FN-tjänstgöring och även prylar med stråk av svensk nostalgi.

Annons

Det går knappt att se sig mätt på föremålen i Rolf Briskans etta centralt i Örebro. Eller kanske skulle den kunna gå för en en och en halva med kök, för hallen är möblerbar och funkar som Rolfs sovrum. Över sängen hänger en drömfångare med blommor gjorda av flamingofjädrar.

I dag är Rolf pensionär, men tidigare har han tjänstgjort som FN-soldat på bland annat Cypern. Han har också bott flera år i Kenya och i Liberia och föremålen från utlandsåren är oräkneliga.

– Man har samlat på sig en del. Det blir ju så, säger Rolf och ser sig omkring.

På väggarna sitter tavlor med afrikanska motiv. En föreställande en zebra är målad med cykelfärg som SIDA skickade till ett cykelreparationsprojekt i Tanzania. I sofforna finns kuddar med afrikanskt tema och en mörk bokhylla längs med ena väggen är översållad av föremål.

Stora kenyanska metallarmband, små detaljrika afrikanska figurer i brons, gjutna i lerform. Ett justerbart armband av elefanthår.

– Och här, säger Rolf, och visar, här är en skorpion som jag hittade i bushen i Kenya. Jag tog hem den i en flaska och sprutade in formalin. Ja, man har lite tokiga grejer, säger han och ställer tillbaka den i hyllan.

Överallt finns afrikanska masker och figurer. Den han tycker bäst om är en meterhög staty som står på golvet.

– Den kommer från ett Leprasjukhus i Liberia. Jag köpte den på en missionsstation av ett svensktnorskt par som bodde där. Det låg ute i bushen. Jag bodde i ett samhälle i närheten och brukade åka förbi med blöjor och barnmat till deras barn, berättar Rolf.

Det är inte bara afrikanska föremål i Rolfs hem. På väggarna sitter flera skåp och anslagstavlor med utmärkelser, medaljer, priser och vandringsmärken.

– Jag har tävlat i Pistolskytte och har vunnit SM. Och jag har vandrat mycket och gått marscher runt om i världen, säger Rolf.

Han har även svenska föremål av historisk karaktär, till exempel en vevtelefon och en bit från Sveriges första järnväg.

– Någon sa att mitt hem är som ett museum. Och det kanske det är, säger Rolf med ett leende.