Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Roligt, gulligt och kusligt"

Det är garanterat ingen slump att de två äldre damerna i Bengt Järnblads pjäs befinner sig och arbetar i en skoaffär.

Gunhild och Wivi har i 44 år tampats med att frigöra sig från auktoriteter och andra förtryckare samt återhållsamt spelat och levt efter den fulländade expeditens blygsamma ödmjukhet. Fast hela deras vänskap och liv har handlat om kontroll.

Skor har i sagor och traditioner spelat just rollen av kontroll, makt och undergivenhet. Tänk bara på Askungen eller bruket att ta av sig skorna när man kliver in i en helig lokal.

Väninnorna Gunhild och Wivi har sedan de lämnade skolans värld rutat in sitt liv bland skor och bakom ett skyltfönster. De till och med delar lägenhet.

I en mer eller mindre fullsatt salong i Nora teater bjöd två av länets fria teaterscener, Teater Martin Mutter och Stadra teater, på ett tragiskt feelgood-drama där Magnus Wetterholm och Rune Jakobsson spelar de två nämnda damerna. Scenografin är enkel med en dominerande röd textil kuliss. Även skådespeleriet är avklätt och utan större gester eller utspel på den lilla scenen. Replikerna har nästan form av en monolog, fast i en dialog. En historia målas upp mer med ord än i handling. Gunhilds och Wivis samtal, och tankar, vävs samman i en aldrig sinande ström. En så kallad backstory skildras varvat med nutidens obehagliga framtid: Wivis dejt med herr Svan och de allt färre kunderna.

Det är gulligt, roligt och kusligt. Som en Agatha Christie-bok utan detektiv och synliga mordoffer. ”Bolanders skor” har spelats vid Klara soppteater, Stockholms stadsteater, och det kanske är just i det forumet som pjäsen passar bäst. Den kräver nämligen inte mycket av sin publik som gott också kunde sörpla en smakfull soppa eller tugga på en klassisk landgång medan den skrattar eller ler åt framförandet på scenen.

De båda skådespelarna kan varandra efter fler år tillsammans på Stadra sommarscen och är perfekta för rollerna som de två kvinnorna i sina svarta expedit-rockar och röda läppstift. Premiärnerver eller annat bidrog möjligen till en liten osäkerhet och stelhet i att sätta orden rätt. En anmärkning i marginalen som dessutom kommer att försvinna allteftersom föreställningen visas.

Efter en kort paus med kaffe och bulle är vi tillbaka i salongen och Gunhild och Wivi likaså. Nu får Magnus Wetterholm sjunga ut och Rune Jakobsson spela ut sin komiska sida. Nio skolåtar med mellansnack knyter på alla plan ihop ”Bolanders skor” och publiken tar med sig värmen från skratten ut i snöyran och kylan.