Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta: Ska bilarna bort för gott från Rosa gatan?

Ska den del av Engelbrektsgatan som varit ”Rosa gatan” fortsätta att vara gågata?

Läs också: NA-tv: Därför invaderades Rosa gatan!

Örebro kommun ställer frågan till Örebroarna på sin Facebooksida, ett inlägg som fått minst 400 kommentarer med olika åsikter. De flesta kommenterar att de föredrar gatan utan bilar, en del hela året, andra åtminstone under sommaren.  Andra påpekar nackdelar som att det blir färre p-platser, långa omvägar och kanske även negativa effekter för handeln i innerstan.

Några ställer sig också frågande till att Örebro kommun hämtar in synpunkter på ett så ”ouppstyrt sätt” som Facebook. Björn Sundin (S), säger att frågan om vad som ska hända nu är väldigt öppen, och att Facebook bara är en av flera kanaler för att ta in synpunkter. Till exempel ska erfarenheter från handlare och restauranger samlas in.

Kommunens utvärdering handlar inte heller bara om gågata eller ej, vad som ska hända runt Fisktorget har diskuterats länge. Det handlar inte heller bara m just det här området, utan om det går att dra andra erfarenheter att använda i stadsplanering. Själva arbetssättet har varit nytt:

- I vanliga fall planerar vi jättelänge, sedan genomför vi en förändring och hoppas att det blir bra. I det här fallet har vi gjort  tvärtom, vi gör en förändring som är planerad att vara tillfällig, och utvärderar i efterhand, säger Björn Sundin (S).

I mitten av september ska den rosa asfalten fräsas bort. Att ytan skulle asfalteras om var ändå planerat, och en anledning till att den kunde målas tillfälligt.

– Att många verkar vara så positiva har varit en intressant ögonöppnare. Det kanske finns lite mer utrymme för att leka lite i Örebro än vi har trott, säger Bjrön Sundin.

Ännu handlar det alltså bara om en utvärdering, och något politiskt förslag om gågata finns inte. Björn Sundin ser spontant en del problem, bland annat att centrum inte har så många förbindelser i väst-östlig riktning.

– Trafiknivåerna i stan är mycket lägre på sommaren. I november är det inte heller lika mycket utehäng, om man så säger.

Björn Sundins gissning är att eventuella förslag om nya gågator i Örebro kommer först till nästa sommar.