Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ruben Östlund låter oss välja”

Annons

Filmregissören Ruben Östlunds lika iskalla som skickliga iscensättning av en annorlunda katt-och-råtta-lek i ”Play” mellan tre vita medelklasskillar och några färgade killar, som av allt av döma saknar den ekonomiska backup som ett curlingbarn kan förvänta sig, har väckt många känslor.

Själv var jag rätt tagen efter att ha sett filmen. Framför allt av den totalt empatibefriade skildring som Ruben Östlund levererar.

Den gör uppenbarligen att många känner sig osäkra eller indignerade. Och detta att frångå en förväntad samtida svensk teater- eller filmdramaturgi när vita konfronteras med färgade har av allt döma upplevts som ett misslyckande av många – eller till och med som ett utslag av rasism.

Jag skulle vilja säga att styrkan i Ruben Östlunds film ligger just i den ambivalens som den framkallar.

Det verkligt intressanta är det som inte sägs av alla dem som likt skuggor rör sig i närheten av de här ungdomarna.

Det gör filmen till en spegelbild av ett samhälle som tycks sakna vissa grundläggande verktyg för att bemöta medmänniskor.

Rent visuellt frammanar Ruben Östlunds film en stålgrå konsumism där de 99 procent av befolkningen som Occupy Wall Street-rörelsen talar om – det vill säga du och jag – passerar förbi som statister i ett avskalat och minimalistiskt Metropolisdrama. Fritz Lang-light så att säga.

Nu har jag dragit mitt strå till stacken i detta utdragna tolkningsmaraton om en film som jag starkt misstänker i huvudsak ses av en vit medelklass med mer eller mindre politiskt korrekta åsikter.

Inte desto mindre är ”Play” en film som på flera plan ger uttryck för att vi lever i förvirringens tidevarv.

Det sista ordet ger jag därför till America Vera- Zavala:

”Det finns något för allas fördomar och det finns någonstans där leken tydligt slutar, men det är olika beroende på vem man är. Fördomarna ligger i åskådarens blick, Ruben Östlund låter oss välja när vi ska trycka stopp eller play.”

Mer läsning

Annons