Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rubin förnekar brott - skyller på medicin

Hälleforsprästen Arne Rubin fastnade i mars i år i en alkoholkontroll som påvisade rattfylleri. Han förnekar bestämt brott och skyllde i rättegången under veckan testresultaten på omvandlade mediciner.

Rubin, som har lämnat sin roll som kyrkoherde i Hällefors–Hjulsjö församling, hävdade under onsdagens förhandling i Örebro tingsrätt att astmamedicinen Bricanyl och insulin mot diabetes i hans kropp omvandlats till alkohol.

Rubin menade också att ett munsköljmedel bidrog till det felaktiga resultatet. Medicinalrådet och Svenska kriminaltekniska laboratoriet, SKL, fastslår att detta är omöjligt, eftersom endast ett medel innehållande alkohol kan tillföra kroppen alkohol.

Munsköljningsmedel ger inget utslag efter 15 minuter.

Åklagaren menade att det inte går att ifrågasätta SKL-utlåtandet och att det inte skall finnas fel i detta.

– Jag är fortfarande på stridshumör, men böjer mig för överheten eftersom SKL ju är närmast under Gud, säger Arne Rubin.