Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rubin misstänktför förfalskning

Prästen Arne Rubin har polisanmälts misstänkt för urkundsförfalskning inom Hällefors-Hjulsjö församling.Själv förnekar han anklagelserna.

En namnteckning av en anställd inom Hällefors-Hjulsjö församling återfinns under en handling som är påskriven i maj. Den är enligt församlingen förfalskad och misstankarna riktas mot Arne Rubin, då vikarierande präst i församlingen.

Arne Rubin blir förvånad då han hör om polisanmälan och att han misstänks för urkundsförfalskning.

Församlingens kyrkoråd står bakom anmälan och en förundersökning pågår, enligt utredningschef Teppo Mullfors vid Karlskogapolisen.

– Jag vet mycket väl vad detta handlar om, men jag har inte skrivit den namnteckningen, säger Arne Rubin.

Han förklarar en händelsekedja där en person kontaktat honom och bett om hjälp. En tredje person skulle hjälpas från ett annat land till Sverige.

– När pappren var klara för underskrift visade det sig att den i församlingen som skulle stå för namnteckningen hade gått hem. Personen som behövde hjälp beslutade att själv skriva under handlingen, säger Rubin.

Rubin lät ändå handlingen skickas.

– I det läget bedömde jag att det var viktigast. Man kan alltid vara efterklok, säger Rubin.

Brevet nådde aldrig adressaten utan kom tillbaka till församlingen. Brevet öppnades och historien uppdagades.

Kyrkorådet har, enligt ordförande Bo Nilsson, konfronterat Rubin med uppgifterna om den falska namnteckningen.

– Rubin har erkänt inför kyrkorådet att namnteckningen är hans. Vi har därefter frågat domkapitlet hur vi ska hantera saken och fått rådet att göra en polisanmälan. För oss kändes det därför solklart att gå vidare. Nu är det polisens sak att utreda, säger Bo Nilsson.

Arne Rubin är pensionär men har vikarierat som präst. Hans förordnande gick ut i juni och församlingen har valt att inte förlänga det.