Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rudbecksskolan blir kontor och konsthall

Övre delen av Rudbecksskolans borg blir huvudkontor för Öbo. På bottenvåningen flyttar Örebro konsthall in.

Det är en satsning på 100 miljoner kronor, som man hoppas komma i gång att bygga i höst.

Rudbecksskolans lokaler övergick till det kommunala bolaget Örebroporten i november för att de skulle göra om dem när skolan ska flyttas ut senast 2012.

– Det var viktigt att de skulle innehålla kultur och att de skulle vara kvar i kommunens regi. Där började idéerna kring borgen, säger Örebroportens vd Per Cardesjö,

Det är just borgens planer man har kommit längst med. På torsdagen presenterades ett förslag. Det blir både om- och tillbyggnad.

– Det är ett hundramiljonersprojekt. Borgen har 4 000 kvadratmeter som byggs om och sedan är det lika mycket i tillbyggnad med ett garage under, säger Öbos vd Ulf Rohlén.

Öbo flyttar in

Öbo flyttar sitt huvudkontor till de övre våningarna i borgen och blir hyresgäster där. Troligen bygger man om dagens kontorslokaler till bostäder.

– Vi har fört en diskussion om att hitta ett nytt huvudkontor, men det har legat lite på is. När detta dök upp tycker vi att det är intressant att flytta till borgen och utveckla den med en sidobyggnad, säger han.

Sidobyggnaden blir en fyra våningar hög entrédel i stål och glas.

– Öbos styrelse har fått en rapport, men inte fattat beslut i det här ärendet ännu, säger Ulf Rohlén.

Bottenvåningen hyrs av Örebro konsthall, som då överger sina lokaler i Centralpalatset.

– Det är ett strategiskt beslut från min sida att ställa mig positiv till det. Det vore korkat att säga nej, fast vi är nöjda med vad vi har, säger konsthallens chef Mats Nilsson.

Utveckla verksamheten

Med nästan dubbelt så mycket lokalyta ser han en möjlighet att utveckla verksamheten och locka fler besökare.

– Jag ser en möjlighet att de här 150 personerna som jobbar på Öbo blir goda ambassadörer för konsten och jag ser en möjlighet att plocka in besökarna till konsthallen, säger han.

Öbo vill även köpa skolans gamla aula och göra om till studentkår, samt det studentboende som finns intill i dag. Dessutom vill de bygga två nya hus med 120-140 studentrum.

– Där vill vi utveckla ett nytt studentcentrum, säger Ulf Rohlén.

Detaljplan och bygglov

Det är något som man också tänker sig komma i gång med så fort det går med detaljplaner och bygglov. Resten av skolan, förutom huskroppen närmast borgen, gör man dock inget med förrän 2012.

– Då har vi tid att prata om det. Vad som kan säljas och behållas, säger Per Cardesjö.