Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymning från Bergsmansgården: Rymningar ligger i sakens natur

Artikel 2 av 6
LVU-hemmet Bergsmansgården
Visa alla artiklar

Några tjejer fick tag i nycklarna till en minibuss och rymde från behandlingshemmet Bergsmansgården i Fjugesta. Jag har ingen aning om vilka de är eller varför de rymde. Men jag kan säga så här: Det var inte den första eller den sista rymningen från ett LVU-hem. Det ligger i sakens natur att ungdomar som hamnar på ett sådant ställe försöker sticka därifrån.

Bergsmansgården tar emot unga tjejer som är tvångsomhändertagna för att de till exempel varit involverade i droger och kriminalitet. Sannolikt har de trots sin ungdom hamnat rätt djupt i skiten. Deras familjer har sannolikt vädjat till myndigheter att göra något. Men de har flera gånger fått svar av typen: "Nej vi har inte tillräckligt mycket på din dotter ännu". Det är så det brukar låta.

Kriminella är naturligtvis medvetna om att att det de håller på med är olagligt och destruktivt på många olika nivåer. Men droger är rätt kul! Och kriminalitet är ett rätt bekvämt sätt att tjäna pengar på.

Kriminella är naturligtvis medvetna om att att det de håller på med är olagligt och destruktivt på många olika nivåer. Men droger är rätt kul! Och kriminalitet är ett rätt bekvämt sätt att tjäna pengar på. Fast just tjejer är ofta väldigt utsatta i missbrukarkretsar, vill jag gärna tillägga (utan att ha en aning om vad just dessa tjejer har varit med om).

[+] Så kunde sex intagna tjejer rymma från Bergsmansgården till Umeå i stulen minibuss: "Vi ska höra varje person"

Jag har på mycket nära håll följt ett antal ungdomar som varit placerade på behandlingshem. Det var länge sedan nu. Men mekanismerna är de samma. Periodvis kan det gå ganska bra för dem när de är inne på behandlingshemmet. De börjar göra upp med sitt förflutna. De kanske berättar för familjen och behandlingspersonal att de snott saker hemma för att få tag i droger. De börjar sikta på ett liv utan droger. Låt vara att de ofta underskattar den kamp som krävs för att hålla sig borta från droger och kriminalitet. Du kan få höra typ att "bara jag får en egen lägenhet så kommer allt att bli bra". En sak är säker: Det räcker inte!

Men det kan också vara många konfrontationer inne på behandlingshemmet. Just denna typ av verksamhet är något av det mest oförutsägbara som finns.

Suget efter droger, längtan efter ruset, kan bli enormt stark. Och det här är inte sällan ungdomar som är vana vid att manipulera sin omgivning. Jag har hört försvarstal från kriminella ungdomar som skulle professionella försvarsadvokater att fråga sig vilken retorikkurs som kan erbjuda de färdigheterna. Och svaret är: Kriminella lär sig den hårda vägen. Efter att ha åkt fast några gånger så vet de vilka bortförklaringar som i bästa fall kan fungera om de åker fast. De vet att vi lever i en rättsstat och att det inte räcker med att polisen vet att de har gjort en kriminell handling. Det måste också finnas någon form av bevis för det. Och det har polisen inte alltid.

Så den unga person som i dag inser att det är dags att lägga om kursen kan i morgon få för sig att det är läge att rymma och åtminstone för en tid vara "ute" och återuppleva de häftiga kickarna.

Så den unga person som i dag inser att det är dags att lägga om kursen kan i morgon få för sig att det är läge att rymma och åtminstone för en tid vara "ute" och återuppleva de häftiga kickarna. Och där ute någonstans finns de kriminella "kompisarna" som gärna står till tjänst med att leverera droger i utbyte mot lämplig betalning.

Men om vi menar allvar med att bekämpa kriminalitet måste vi vara beredda att plocka bort dessa ungdomar från gatan, helst så tidigt som möjligt (vilket inte sker i dag!). Då behöver vi ställen som Bergsmansgården. Och att de rymmer behöver inte vara något tecken på att personalen gjort ett dåligt jobb.