Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, C och KD i debatt om budget 2018: Vi bygger Örebro tillsammans!

Tillväxten är välfärdens bästa kompis – nu fortsätter arbetet för en bättre skola och en tryggare välfärd i hela Örebro kommun. I dag fattar kommunfullmäktige beslut om Örebro kommuns budget för 2018. Vi ställer ett samlat politisk förslag som tar ansvar för Örebros fortsätta utveckling mot en opposition, med moderaterna i spetsen, som är mer splittrad än någonsin.

Örebro växer både till antalet människor och som nav för handel, logistik och företagande. Arbetslösheten sjunker och kostnaderna för försörjningsstöd har minskat under flera år. Fler företag etablerar sig och växer här, kulturlivet blir allt rikare och rekordmånga väljer att besöka Örebro kommun. I Örebro byggs just nu flest bostäder i landet för att möta de cirka 2000 nya Örebroare som flyttar hit varje år. Den starka tillväxten skapar goda förutsättningar för fortsatta investeringar i välfärden. Det är så samhällsbygget hänger ihop när Örebro växer.

Vi investerar i barnen i skolan och för att de äldre ska få en bättre och tryggare vardag.

Utmaningen för oss som kommunledning handlar om att hela Örebro kommun ska växa på ett vis där fler människor känner sig inkluderade och att vi gör det genom social och ekologisk hållbarhet.

I budget 2018 investerar vi därför stort i välfärdens kärna. Vi investerar i barnen i skolan och för att de äldre ska få en bättre och tryggare vardag. Ytterligare 300 miljoner kronor satsas på skolan och den sociala välfärden, där äldreomsorgen och hemvården står för de största delarna. Det är i dessa verksamheter som våra gemensamma tillgångar, våra skattepengar, behövs som bäst.

Örebro ska vara en av de 25 bästa skolkommunerna i landet år 2025. Elevernas skolresultat, de förutsättningar var och en får med sig inför det fortsatta livet, är en våra allra viktigaste uppgifter. I årets budget ger vi därför utrymme för att anställa hela 160 nya medarbetare i skolan redan nästa år. Vi måste möta upp behoven med fler elever, men också ytterligare förstärka de befintliga arbetslagen. Vi gör också en unikt stor satsning på elevhälsan. En stark och välfungerande elevhälsa är en förutsättning för att skolan ska kunna ge våra barn och ungdomar det stöd de behöver.

Vi tillför också mer pengar till att äldre ska få en rikare fritid.

Vår budget tar ansvar för Örebroarna genom hela livet. Den som är äldre ska vara trygg med att det finns en plats i omsorgen med hög kvalitet den dag behoven finns där. Därför har vi presenterat satsningar på en halv miljard kronor i form av tre nya vård- och omsorgsboenden. Vi tillför också mer pengar till att äldre ska få en rikare fritid. När vi genomför vi den största utbyggnaden av välfärden sedan 60-talet ska vi samtidigt se till att stärka kvaliteten i våra verksamheter.

I den här budgeten lägger vi också skarpa förslag för ett tryggare Örebro. Vi utökar vårt samarbete med polisen och lägger nya resurser för att stärka den sociala sammanhållningen genom att öka vuxennärvaron i våra bostadsområden och genom att avsätta mer pengar till fritidsaktiviteter för unga. Ett Örebro som håller ihop är starkare. Möten mellan människor skapar tillit som skapar trygghet, utveckling och framtidstro. Vi fortsätter därför arbetet med att rusta dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi stärker föreningslivet och det civila samhället i hela kommunen. Vi fortsätter vårt viktiga klimatarbete och gör investeringar i både en modern landsbygd och en attraktiv stad.

Samarbete är alltid vägen framåt.

När kommunfullmäktige idag beslutar att anta vår budget för 2018 kommer det göra skillnad i många örebroares vardag. Fler barn kommer att kunna åka på sommarkollo, fler föräldrar kommer få bättre stöd när de besöker familjecentralerna, fler äldre kommer få en rikare fritid och fler elever kommer få bättre möjligheter att lyckas i skolan. Samarbete är alltid vägen framåt. Att civilsamhälle, näringsliv, kommunens medarbetare och politiker drar åt samma håll är avgörande för att vi växer och utvecklas så positivt som vi gör. Örebro bygger vi bäst tillsammans.

Kenneth Nilsson, Socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande

Lennart Bondeson, Krisdemokraterna, kommunalråd

Per-Åke Sörman, Centerpartiet, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel