Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, C och V säger nej till arbete med integration i Lindesbergs skolor

Hur kan de styrande i Lindesbergs kommun vara nöjda med integrationen i kommunen?

Vi och många andra kan verkligen inte förstå detta när man ser verkligheten.

Lillemor Bodmans motion till kommunfullmäktige den 10 december, som avslogs av S, C och V, föreslår att alla skolformer i kommunen ska kartlägga hur man arbetar med integration, dokumentera detta och redovisa för kommunfullmäktige. Det är säkert så att en del integrationsarbete görs och då får ju kommunfullmäktige veta det och kanske kan goda arbeten delas så att det sker en utveckling.

Att i nuläget slå sig för bröstet och vara nöjd med det nuvarande integrationsarbetet är obegripligt. Till exempel kan nämnas att på en skola i kommunen består en förskoleklass av enbart nysvenska barn som inte kan svenska. Av dessa barn är många födda i Sverige. Det finns också förskolor med barngrupper som till största delen består av barn som inte pratar svenska. Hur lätt är situationen för personal att arbeta med det och hur fungerar integrationen?

På språkintroduktionen, Lindeskolan, är elevernas stora önskan att få svenska kompisar, att umgås med svenska ungdomar. Vad görs åt det?

Att skolan är en viktig plats för integrationsarbete borde framstå som självklart för var och en. Barn och ungdomar är ofta mer öppna och toleranta än vuxna.

När det gäller skollagen så säger den också att skolan ska arbeta med värdegrundsfrågor exempelvis den om allas lika rättigheter/skyldigheter.

Lindesbergs kommun är inte ensam om att ha misslyckats med integrationen – det har i stort sett hela Sverige. Men vi kan aldrig ge upp den här viktiga frågan om vi vill ha bättre måluppfyllelse i skolan och ett Sverige där alla människor känner delaktighet och ansvar för vår demokrati.

Lillemor Bodman

Pär-Ove Lindqvist

Tomas Klockars

ledamöter

i barn- och utbildningsnämnden

Moderaterna, Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel