Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: För oss kommer välfärden alltid först

Välfärden är en av sakerna som gör Sverige unikt. Den ska finnas där och ge oss trygghet genom hela livet. Men välfärden måste alltid stärkas och personalen ha bra villkor. Vi har alltid och kommer alltid att sätta välfärden först.

Under pandemin har personal i vård och omsorg gjort enorma insatser, och befolkningen har visat på prov på uthållighet och solidaritet. Nu när vi snart är igenom pandemin måste Sverige framåt.

Pandemin har åter visat vikten av att sätta välfärden först. Du som arbetar i välfärden behöver bättre villkor och välfärden ska finnas där för dig vem du än är, var du än är. En stark gemensam välfärd bygger hela samhället starkare och ger trygghet för dig genom hela livet. Vid födseln och i skolan. När du blir äldre eller när du blir sjuk.

... att sätta välfärden först är ingen självklarhet för alla.

Att de flesta som jobbar i välfärden är kvinnor är bara en av anledningarna till att en stark välfärd är viktigt för jämställdheten. Utbyggnaden av vår svenska välfärdsmodell med barnomsorg och föräldraförsäkring gick hand i hand med bygget av ett av världens mest jämställda länder.

I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt. Den kampen drev vi mot högern. Sedan dess har vi genomfört många viktiga reformer trots motstånd från högern, inte minst på välfärdsområdet.

För att sätta välfärden först är ingen självklarhet för alla. Vi ser många exempel på högerns ideologiska privatiseringar och nedskärningar, och de har genom historien bromsat reform efter reform för utbyggnaden av vår välfärd.

Sedan vi tillträdde som regering efter valet 2014 har vi steg för steg utökat de statliga medlen till välfärden och det gjorde att vi kunde gå in i den här krisen med 100 000 fler som arbetar inom vård, skola och omsorg. I år tillför vi 22,5 extra miljarder varav 12,5 av dem är en permanent höjning till skolan, omsorgen och sjukvården.

Men detta är bara början. Mycket mer behöver göras. Vi behöver höja pensionerna, vi behöver säkra omsorg och sjukvård i hela landet och stärka skolan. Vi sätter välfärden först, på 1 maj och alla andra dagar!

Lena Rådström Baastad (S)

partisekreterare och riksdagsledamot för Örebro län

Matilda Ernkrans (S)

minister och ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län

Denis Begic (S)

riksdagsledamot för Örebro län

Daniel Andersson (S)

riksdagsledamot för Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel