Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S första vallöfte - miljoner till yrkesutbildning 

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Arbetslösa ska få rätt utbildning och företag ska hitta personer med rätt kompetens. Det är syftet med Socialdemokraternas första vallöfte.

Den 14 september är det dags att gå till val i Sverige. I dag lägger Socialdemokraterna i Örebro in nästa växel i valrörelsen, och inviger sitt valcenter i partilokalen vid Stortorget.

Samtidigt kallade Lena Baastad till presskonferens och presenterade partiets första vallöfte som handlade om att skapa fler jobb och minska arbetslösheten: Örebrolyftet.

Lena Baastad framhåller behovet av en bättre matchning mellan arbetsmarknad och arbetslösa, och att kommunen spelar en viktig roll där. Trots att det finns många arbetslösa har företag svårt att hitta rätt kompetens, något som kan avhjälpas med yrkesutbildningar.

I dag sker kommunens yrkesutbildningar inom Vuxam. Socialdemokraterna uppger att de statliga anslagen minskar från 14 miljoner kronor per år 2013 till 750 000 kronor 2015. Antalet finansierade platser av yrkesutbilningar för vuxna går därmed från 406 till 15.

- Många kommuner har  sett ett behov att lägga in mer pengar här, konstaterar Lena Baastad.

Socialdemokraternas vallöfte är att avsätta 20 miljoner per år till yrkesutbildningar för vuxna, som alltså skulle fortsätta i Vuxams regi, och skapa minst 250 utbildningsplatser.

Något område som prioriteras ner för att skapa ekonomiskt utrymme för satsningen pekas däremot inte ut i vallöftet. Med en socialdemokratisk regering kommer en del av satsningen att finansieras av staten.

- Men oavsett måste vi prioritera det här området, och vi vet att varje procent som arbetslösheten minskar också leder till ökade skatteintäkter, säger Lena Baastad.