Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S har rasbiologi i sin historia

Under partiledardebatter så säger Stefan Löfven ofta när han debatterar mot Jimmie Åkesson att han aldrig kommer att söka stöd av ett parti som har sina rötter i Nazismen som SD har.

Apropå rötter så när man läser i Wikipedia så bildades Svenska sällskapet för rashygien som senare blev Rasbiologiska institutet och instiftades 1921 med stöd av Socialdemokraterna med Hjalmar Brantings som statsminister, institutet var verksamma i 42 år. Under tiden under åtta socialdemokratiska regeringar så steriliserades 63 000 personer som socialdemokraterna godkände för att ”skydda den svenska folkstammen från degenerering” som det står i pappren. Till försvar för Rasbiologiska institutet måste sägas att de inte förordade att de ”degenererade” individerna skulle avrättas som Nazisterna gjorde. Hade vi däremot blivit invaderade av Tyskland 1940 så hade säkert samma utrotning av ”degenererade” individer blivit fallet i Sverige också.

De olika partierna går inte att jämföra för Nazisterna är förmodligen den värsta typ av politiskt parti som någonsin funnits när det gäller mänskosyn.

Löfven gick med i socialdemokraterna under tiden som tvångssterilisering var i bruk, det är bland annat hans och socialdemokraternas rötter.

De olika partierna går inte att jämföra för Nazisterna är förmodligen den värsta typ av politiskt parti som någonsin funnits när det gäller mänskosyn.

Men det Rasbiologiska institutet hade också en vedervärdig syn på människor som inte hörde till den germanska rasen på grund av utseende eller härkomst. Varför tar Stefan Löfven inte upp att han var verksam inom partiet med den ideologin? Hur behandlade svenska staten samerna? De nedvärderades och fick kläda av sig nakna, gamla som unga och bli fotograferade som några utställningsföremål. Det är vad rasbiologiska institutet sysslade med och som de hade socialdemokratiska regeringarnas stöd för under i första hand 1900 talet

Steriliseringarna slutade först 2013, läs mer utförligt på Wikipedia.

Bertil Persson

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel