Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Både höger och vänster vill stråla sig i glansen av Emmanuel Macron

Annons

Valet av Emmanuel Macron i Frankrike har utlöst en debatt om han är vänster eller höger eller kanske rentav neoliberal. Både socialdemokratiska och moderata politiker i Sverige har inte varit sena med att sola sig i glansen av den karismatiske socialliberalen. Fransk och svensk politik har inte mycket gemensamt, men politiska låsningar mellan höger och vänster i båda länderna gör att nödvändiga strukturreformer uteblir.

Tillgången till bostäder i våra storstäder och möjligheten för utrikesfödda att snabbare komma i arbete tror jag är två avgörande frågor för Sveriges framtid. Resultatet av det skyttegravskrig som bedrivits mellan höger och vänster under decennier är att utanförskapet cementerats och gängkriminalitetens destruktivitet nu får härja fritt.

När ett förstahandskontrakt äntligen har skrivits under, ofta efter 10 eller 20 års kötid, fungerar hyresregleringen som den var tänkt och människor från olika samhällsklasser får tillgång till bostäder med rimliga hyror. Samma sorts insider-outsider-problematik kan skönjas på arbetsmarknaden. När väl ett fast jobb till kollektivavtalsenlig lön har säkrats, ger det en ekonomisk trygghet för arbetstagaren som många arbetare runtom i Europa bara kan drömma om.

Regleringen på bostads- och arbetsmarknaden är centrala delar av den svenska modellen som ger goda liv när man väl kommit in.

Regleringen på bostads- och arbetsmarknaden är centrala delar av den svenska modellen som ger goda liv när man väl kommit in. Den svenska modellen ska inte avvecklas, men måste utvecklas för att sänka trösklarna för dem som ännu inte kommit in i stugvärmen. Det handlar om att få till en mer dynamisk svensk modell som åter möjliggör för nya klassresor.

Åter till Macron. Vad har han att brottas med? Den ekonomiska återhämtningen har varit mager i Frankrike och arbetslösheten ligger runt tio procent efter fem år med en socialdemokratisk regering. Den franska arbetsmarknaden omgärdas av omfattande arbetsmarknadsregler och i den framtunga offentliga sektorn garanteras tjänstemännen mer eller mindre livstids anställning. Den offentliga sektorn utgör 57 procent av fransk BNP.

Avvägningen mellan socialt skydd för vissa och en mer anpassningsbar bostads- och arbetsmarknad bör kalibreras så att den sociala tryggheten i den svenska modellen i stället omfattar alla.

Det blir onekligen tufft för Macron att sätta fart på fransk ekonomi. Tidigare presidenter från både höger och vänster har misslyckats. Men att stå stadigt i mitten av det politiska landskapet betyder inte att man förordar en Friedmaniansk ekonomisk politik med så få regleringar som möjligt. I stället behöver vi socialdemokrater bättre låta vårt sociala patos vägleda oss för att hitta konstruktiva lösningar i mitten som på riktigt minskar klassklyftorna. Avvägningen mellan socialt skydd för vissa och en mer anpassningsbar bostads- och arbetsmarknad bör kalibreras så att den sociala tryggheten i den svenska modellen i stället omfattar alla.

Den största klyftan i Sverige är mellan de som har ett jobb, och de som inte har ett jobb. De flesta jobb växer fram i våra storstadsregioner. Därför måste det bli lättare att flytta dit jobben finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons