Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Det är dags att tala om fattigdom

Annons

Visste du att de åtta rikaste männen i världen idag äger mer än de 3,6 miljarder människor som utgör den fattigaste delen av världens befolkning?

En majoritet av den fattiga befolkningen är barn och man vet att flickor drabbas särskilt hårt vid fattiga förhållanden precis som kvinnor gör. När den här undersökningen redovisades av hjälporganisationen Oxfam så möttes den av kritik från personer på den politiska högerskalan som ansåg att fattigdomsbegreppet inte borde användas. Det stämmer att fattigdomen har minskat i världen och att många har fått det mycket bättre men att allt för många människor lever under förhållanden där man inte har tillgång till mat och rent vatten varje dag. Så fattigdom finns och dagens fördelning av jordens resurser är både absurd och orättfärdig.

När den här undersökningen redovisades av hjälporganisationen Oxfam så möttes den av kritik från personer på den politiska högerskalan som ansåg att fattigdomsbegreppet inte borde användas.

I Sverige har de ekonomiska skillnaderna också ökat mellan människor. Under flera år har rika personer blivit rikare medan personer med låg inkomst, pensionärer, sjuka och arbetslösa har fått en minskad köpkraft. När allt fler äter ute på restaurang så finns det många andra som vänder på varenda krona för att det ska räcka till mat och hyra. Den här negativa utvecklingen försöker regeringen att vända, och jag har tidigare redovisat hur budgeten för 2016 och för 2017 haft en fördelningsprofil som gjort att ensamstående kvinnor med låg inkomst har fått ökat ekonomiskt utrymme. Det blev inga skattesänkningar för höginkomsttagare, istället var det pensionärer som fick sänkt skatt. Och i september kommer åter ett budgetförslag från den Socialdemokratiskt ledda regeringen för ökad jämlikhet.

När allt fler äter ute på restaurang så finns det många andra som vänder på varenda krona för att det ska räcka till mat och hyra.

Men det räcker inte med en statlig budget för att komma tillrätta med ekonomiska skillnader i vårt samhälle. Det handlar om att kvinnodominerade yrken måste värdesättas högre och att man får rätt till heltidsanställning. Idag har många kvinnor låg pension för att man haft låg inkomst under arbetslivet. Så när man vill öka jämlikheten i ett samhälle så måste man också ha ett jämställdhetsperspektiv på många områden. Det går inte att uppnå det ena om man struntar i det andra.

Idag har många kvinnor låg pension för att man haft låg inkomst under arbetslivet.

Idag är många av flyktingarna som kommit till Sverige under senare år arbetslösa, något som särskilt gäller kvinnor. För att den gruppen inte ska bli en ny underklass krävs att dessa snabbt får möjlighet att lära sig svenska och utbildning så man kan börja arbete. Arbetsgivare med behov av arbetskraft kan få ersättning från Arbetsförmedlingen till subventionerad anställning av arbetslösa med bristande erfarenhet. Det är betydligt smartare än det förslag som borgarna nyligen presenterade med sänkt lön för nyanlända. Sänkt lön för en grupp påverkar hela lönestrukturen på arbetsmarknaden, och riskerar att öka den ekonomiska ojämlikheten. Den internationella organisationen OECD som i våras besökte Sverige gav följande råd till regeringen: förebygg ökade inkomstklyftor och fortsätt arbeta för jämställdhet mellan kvinnor och män, särskilt när det gäller inkomster. Med andra ord, fortsätt med en Socialdemokratisk fördelningspolitik. Det ökar jämlikheten i vårt land.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons