Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Gör som Tomas Ledin, ta ställning för det öppna samhället!

Annons

Så händer det igen. Nazister som demonstrerar på första maj. Den här gången var det i Falun, förra året i Borlänge. Jag blir lika arg varje gång över det faktum att nazister, som har en helt vedervärdig människosyn, ges demonstrationstillstånd på arbetarrörelsens högtidsdag. Å andra sidan så brukar inte nazister bry sig om man har tillstånd eller ej.

I vårt län är det 19 år sedan den olagliga nazistdemonstrationen ägde rum i Nora. Tidningen Expressen gjorde 2008 en kartläggning över de 77 nazister som deltog i demonstrationen i Nora. Sammanlagt hade dessa 77 dömts för över 500 brott. Brott som de dömts för var exempelvis misshandel av flickvänner, misshandel av sina barn, slagsmål på stan, rån, bombdåd mot en restaurang (terrorbrott i dag?), hatbrott och mord. Våldet följer i nazismens spår.

När det hölls en fredlig antirasistisk demonstration med barnfamiljer och pensionärer i Kärrtorp i Stockholm december 2015 så attackerades den av nazister

När det hölls en fredlig antirasistisk demonstration med barnfamiljer och pensionärer i Kärrtorp i Stockholm december 2015 så attackerades den av nazister som var beväpnade med knogjärn, flaskor och bengaliska smällare.

I dessa dagar när vi pratar mycket om terroristgrupper och hot mot vårt samhälle och vår demokrati så behöver vi prata mer om det som brukar kallas högerextremistiska krafter. Nazisterna står för en ideologi där man delar in människor i raser, och vill avskaffa demokratin och inrätta en totalitär stat.

Även om här gruppen inte särskild stor så betyder det inte att man kan bara kan strunta i dem. Förra året utsattes ett socialdemokratiskt kommunalråd för vad polisen betecknade som mordbrand. Nazister hade tänt eld på kommunalrådets bil och sedan sprejat sin partisymbol vid garaget. Så hotet är här och på riktigt.

Ledin, vars farföräldrar var fackligt och politiskt aktiva i Ådalen, berättade mellan låtarna att det för honom blivit allt viktigare att aktivt visa att han tar ställning för demokratin och det öppna samhället.

Nyligen fick jag möjlighet att lyssna på artisten Tomas Ledin som uppträdde på fackförbundet Sekos kongressfest. Ledin, vars farföräldrar var fackligt och politiskt aktiva i Ådalen, berättade mellan låtarna att det för honom blivit allt viktigare att aktivt visa att han tar ställning för demokratin och det öppna samhället. Jag håller med Ledin, det är viktigare än någonsin nu när nazister och andra rasistiska krafter försöker dra samhället i en annan riktning.

För mig är första maj en högtidsdag som symboliserar kraften i att arbetare runt om i världen valde att organisera sig i kampen för människovärdet och för ett demokratiskt samhälle. När vi som går i första majtågen demonstrerar så gör vi det för de som gått före oss, för att hedra minnet av dem som stridit för arbetares rättigheter, rättigheter som många idag tar för givet. Men vi går också i tågen för de som i många andra länder nekas dessa rättigheter. Vi går för att vi har tagit politisk ställning för solidaritet och rättvisa. Det behöver fler göra.

I dag är det den andra maj, en vanlig tisdag. Men det är också en helt vanlig dag där du som ännu inte tagit ställning kan göra det genom att engagera dig och bli medlem i ett politiskt parti.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons