Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-krönika: Jimmie Åkesson har fel - abort är viktigt

Kan en inskränkning av kvinnors rätt till abort bli en valfråga? Det är faktiskt inte helt osannolikt trots att jag och många med mig tycker att den tanken är ganska absurd. I Sverige har vi sedan 1974 haft en abortlagstiftning som innebär att kvinnor kan göra abort fram till vecka 18 av graviditeten. Efter vecka 18 fram till vecka 22 krävs tillstånd från Socialstyrelsen för abort som kan ges på grund av att fostret eller modern lider av svåra sjukdomstillstånd. I flera av Europas länder ser lagstiftningen helt annorlunda ut. Nyligen genomfördes det en folkomröstning i Irland angående att riva upp förbud att göra abort. Landet har haft en sträng abortlagstiftning med straff på upp till 14 års fängelse för en kvinna som gjort abort. Resultatet av den irländska folkomröstningen blev att en överväldigande majoritet röstade ja till att förändra och öppna upp för att kvinnor ska kunna göra abort. Resultatet av folkomröstningen möttes med glädje av kvinnorättsorganisationer runt om i hela världen. Ett steg framåt för kvinnor på Irland ger hopp till kvinnor i länder där abortmotståndet är fortsatt hårt.

Den nuvarande svenska abortlagstiftningen har haft ett brett stöd i riksdagen, 7 av 8 partier står idag bakom lagen. Men ett parti, Sverigedemokraterna, har under sina 8 år i riksdagen gång på gång motionerat om sänkt tidsgräns för abort. Dessutom vill SD att vårdpersonal ska ha rätten att vägra utföra abort.

När opinionsundersökningar pekar på att Sverigedemokraterna ligger på 18-20 procent så är det relevant att ställa sig frågan om detta partis inställning till abort kan få stöd från övriga högerpartier i riksdagen. Moderaterna och Kristdemokraterna har varit öppna med att man kan samarbeta med SD i frågor där man har en samsyn. Att jag nämner Moderaterna och Kristdemokraterna är för att man har företrädare i respektive partiledning som är eller har varit mycket aktiva abortmotståndare.

I en tv-intervju fick Jimmie Åkesson frågan om SDs förslag med sänkt tidsgräns för abort och svarade då att ” det är ingen viktig fråga, utan mer ett principiellt ställningstagande” och att det var rimligt med en harmonisering till nivån i Europa. Att inte Åkessons uttalande väckt större reaktioner och rubriker är minst sagt förvånande. Rättigheter som kvinnor i Sverige har kämpat sig till är alltså ”ingen viktig fråga” för Sverigedemokraterna. Åkessons hänvisning om att harmonisera till nivån i Europa är ju uppseendeväckande och skrämmande med tanke på att Malta har totalförbud mot abort och länder som Nordirland och Polen har en mycket inskränkande lagstiftning. Förändring av den irländska lagstiftningen är ju inte på något sätt färdig och den kommer förmodligen inte se ut som den svenska abortlagen. Att SD vill harmonisera vår lagstiftning till Europeisk nivå är helt befängt.

För mig är det självklart att stå upp för dagens abortlagstiftning och jag är beredd att debattera varje dag fram till den 9 september med Sverigedemokraterna om varför kvinnors rätt till abort inte ska inskränkas.

Eva-Lena Jansson (S)

Riksdagsledamot, Örebro län