Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Låt oss ha första maj i fred!

Annons

Första maj-helgen är en vecka gammal. Det är en helg som för en del väcker glädje, för andra har det en mer negativ klang. För min del har det alltid varit en högtidsdag. Bland annat beror det på att jag råkar fylla år denna dag, men ju äldre jag blir desto viktigare är själva högtiden: Första maj!

Första maj är arbetarrörelsens dag. Det hör man ofta. Men vad firar vi egentligen? Det är varken Sossarnas eller LO: s dag. Det är en internationell dag för hela arbetarrörelsen. Det betyder att både vänsterpartister, socialdemokrater, LO, syndikalister ja alla på vänsterkanten har en gemensam dag. Den har firats sedan 1890, alltså över 125 år. En av orsakerna var Haymarketmassakern 1886. Den händelsen var en demonstration för åtta timmars arbetsdag i Chicago, där arbetare som kämpade för sin rätt miste livet i ett bombdåd. Liknande händelser har hänt även i vårt land. Arbetarrörelsens olika delar har kämpat för rättvisa, solidaritet och jämlikhet. Högern har oftast kämpat emot. Och gör det fortfarande.

Jag har läst fler artiklar från högerpolitiker som tycker att man ska avskaffa första maj. Orsaken skulle vara att den inte har någon historisk betydelse. Ett smått fantastiskt uttalande. Att Sverige är det välståndsland som det faktiskt är, beror till stora delar på den kamp som arbetarrörelsen utkämpat. Först rösträtt, sedan har man byggt på med fler reformer. I vissa frågor har Liberalerna kämpat för samma sak, men långt ifrån alla. Högern har mer som regel varit emot de flesta reformerna som utvecklat demokratin.

Att då påstå att arbetarrörelsen inte har påverkat historien är ju snarare ett hån än en dåligt underbyggd faktauppgift. Självklart får man tycka vad man vill, vi har tack och lov yttrandefrihet i vårt land. Men för politiker och ledarskribenter vore det ändå snyggt om man markerade tydligare vad som är tyckande gentemot det som är fakta. Framför allt borde vi ställa högre krav på de rikspolitiker som debatterar.

Det är inte bara moderatpolitiker som agerar. Ännu längre ut på högerkanten finns extremisterna. Nazisterna klampar på med egna demonstrationer i direkt anslutning till arbetarrörelsens aktiviteter. Varför då? Jo, för att synas och få uppmärksamhet. SD lägger förslag om att avveckla första maj och hitta på någon ny helgdag i stället. Ett förslag var annandag pingst! Detta är ren populism, inskränkthet och i mina ögon något som man bara gör för att flytta fokus.

Kan inte Nazisterna och SD skaffa sig en egen högtidsdag i stället? Jag kan till och med lägga förslag på dag! Den skulle kunna firas den 30 februari. För de som nu börjar bläddra i almanacka för att se om detta kommer infalla på en lördag eller söndag, så kan jag berätta att ni kan sluta bläddra! Dagen finns inte!

Dessa mörka högerkrafter har aldrig bidragit med något gott. Kommer heller aldrig att göra det. Det finns inget att fira för Nazister och SD. Däremot uppmanar jag alla som försöker tafsa på vår enda högtid att sluta med det. Låt oss fira i fred. Försök att undvika deltagandet i firandet, denna enda dag om året, så slipper ni ta del av det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons