Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-krönika: Rösta i kyrkovalet för demokratin

Du har väl koll på att det i höst är kyrkoval. Ett val med över fem miljoner röstberättigade men bara en bråkdel som röstar. Ett antal listor med intresserade personer som vill delta i arbetet inom kyrkan kandiderar. Flera partier deltar med listor inför valet men ofta hör man att politik har inget att göra i kyrkan men jag tycker inte det står i motsats på något sätt. Jag förstår inte varför några personer som tillhör ett parti inte ska kunna kandidera utifrån att vi gemensamt vill bidra till en bättre plats för alla att leva på.

Jag har valt att engagera mig som politiker på flera sätt, ett av dem är i kyrkan även om det idag är i begränsad omfattning. Budskapet om allas lika värde och allas självklara plats i en gemenskap stämmer väl överens med mina värderingar som socialdemokrat. Kyrkovalet är precis som andra val – ett ideologiskt val. Det handlar om hur vi ser på varandra och vår omvärld. Det handlar om frihet, drömmar, solidaritet, jämlikhet och jämställdhet.

För många är det kyrkan man söker sig till vid viktiga tidpunkter i livet. Kyrkan är de som möter folk i olika skeenden i livet, både i glädje och sorg. Vid katastrofer och olyckor finns kyrkans folk snabbt på plats. Ett stort kulturarv skall förvaltas genom att hålla våra kyrkor och kyrkogårdar öppna och välvårdade. Sedan ”skilsmässan” från staten är styrningen av Svenska kyrkan ett gemensamt ansvar för förtroendevalda och anställda. Och det finns utmaningar att ta sig an, på alla plan. Kyrkans lokaler är en resurs för hela lokalsamhället men i en krympande församling tär det på resurserna så hur ska vi möta det? Hur ska kyrkan som arbetsgivare agera?

För mig är det angeläget att kyrkan ska finnas för alla sina medlemmar, inte bara dem som deltar i gudstjänstlivet, utan alla som tillhör församlingen. Ett bra exempel på det är kyrkans roll som kulturbärare. Musikaliska verk gör sig många gånger otroligt bra i kyrkorummen och bidrar till en levande kyrka. Många människor har fått sitt intresse väckt och sin första musikaliska bildning i kyrkan där ett exempel är körsång. Även andra konstnärliga uttrycksformer, såsom teater och dans börjar också finna sin plats i Svenska kyrkan.

I en tid då populismen och extremismen ökar, där grupper ställs mot varandra, är det viktigt att vi har en kyrka som inte ställer människor mot varandra. En kyrka som står upp för religionsdialog och tolerans. Kampen mot islamofobi och antisemitism måste tas och där kan Svenska kyrkan vara en god förebild.

Ett av kyrkans tydligaste kännetecken är det sociala engagemanget. I en tid då klyftorna i samhället ökar måste stödet för utsatta fortsätta att utvecklas för att vara i takt med tiden. Den senaste tidens stora migration, då många nyanlända kommit till Sverige, ställer krav på en stärkt verksamhet till stöd för såväl dem som väntar på sitt asylbeslut som de som fått sitt besked om asyl. Jag är stolt över den verksamhet som vår församling bedriver.

Så, Du medlem i Svenska kyrkan, använd Din röst i höst för den kan göra skillnad. Ha en fortsatt skön sommar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel