Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Sverigedemokraterna kör med tyst politik

Annons

Då är vi äntligen tillbaka efter en härlig sommar. Tillbaka till politiken och allt spännande som ligger framför oss. De politiska mötena rullar så sakteliga igång. Medborgare börjar åter höra av sig. Som sagt, allt återgår till normalläge. Det är nu bara ett år kvar till valet. Man känner nästan vibrationerna mellan partierna. Man laddar. Inte så mycket av debatt, snarare en känsla. Hur ska vi lägga upp vår valrörelse? Och hur kommer de andra partierna göra? Är vi tillräckligt bra rustade för att fortsätta regera? Jo, det är många frågor som nu samlas i våra huvuden. Det är ett tag kvar innan man känner den där pirrande känslan av hur själva valresultatet ska bli. Nu handlar det mer om att summera det vi gjort för att utifrån det se vad som komma skall.

Jag har ganska ofta i mina krönikor berättat om saker som händer i vår kommun, och oftast sådant som haft med utveckling att göra. Ibland har det varit så att jag kritiserat mina motståndare och deras politik. En fundering som smyger sig på handlar om hur bra vi är att kommunicera våra budskap och resultat till våra väljare och medborgare. Om jag gör en lite snabb analys på Askersundspolitiken från förra valrörelsen så kan man ställa sig frågan om det är bra med valrörelser?

Klart det är bra! Men jag ska förklara min fråga. Från de etablerade partierna bedrevs en traditionell valrörelse. Vi i S knackade dörr, hade valstuga och genomförde torgmöten. Liknande aktiviteter hade våra samarbetspartier MP och V. De borgerliga partierna jobbade också på samma sätt. Ett parti, Sverigedemokraterna, urskilde sig dock. Mig veterligen genomförde de bara ett enda torgmöte, de hade inget lokalt program, ingen valstuga. Ingenting. Man kan säga att de inte hade någon lokal valrörelse. Ändå erhåller de en ganska stor andel av rösterna. De samlade ihop till fyra mandat i fullmäktige. Jag har lite svårt att förstå att en så passiv valrörelse kan ge så bra resultat. Eftersom det inte fanns något lokalpolitiskt program från SD kan det inte vara det som lockade väljarna. Min analys är att det handlar om ett missnöje. Någon slags protest. Det är intressant. Oavsett vad man tycker politiskt, om rött eller blått block, är man beredd att pröva något helt annat. Utan ett enda vallöfte är man beredd att lägga sin röst på SD. Jag har inga problem med att vi politiker ställs till svars för våra löften som bryts. Det är en del i demokratin. Men det är bekymmersamt att inte avge några löften alls, och ändå vinna gillande. Hur har då SD förvaltat sitt mandat? Lite tillspetsat kan man säga att de varit mycket försiktiga. Jag kan inte komma på en enda fråga man drivit i vår kommun. Man har yttrat sig och ibland yrkat bifall till alliansens förslag. Men man har inte drivit någon egen politik. Saknar jag SD: s politik? Nej inte alls. Men åter är jag förundrad över att man inte har en linje, någon fråga, någonting som man sedan kan presentera för väljarna. Se vad vi har gjort, eller åtminstone försökt göra. Hur kommer nästa valrörelse se ut? Kommer SD ha ett politiskt program för kommunen?

Kommer man ha folk att sätta på deposter som de vinner i valet? Det kan naturligtvis inte jag svara på, det beskedet måste komma från SD. Jag befarar att vi inte kommer få något sådant besked. Jag tror nämligen att de kommer köra med tyst politik i nästa val också. Jag hoppas dock att väljarna försöker genomskåda detta och ta reda på vad de olika partierna vill med vår kommun. Från mitt parti är vi huvudsak stolta över den utveckling vi haft i kommunen under denna mandatperiod.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons