Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-krönika: Trupper av troll arbetar dygnet runt för att svärta ner Sverige-bilden

Jimmie Åkessons inflytande har varit betydande när det gäller partiernas omfamning av den undergångsretorik som nu är förhärskande i den politiska debatten.

Annons

Självklart finns det mycket som kan bli bättre, exempelvis måste sjukvården fungera bättre än i dag. Däremot är jag övertygad om att det överdrivet negativa samhällsklimat som nu råder inte alls leder till några verkliga förbättringar i människors tillvaro.  

I länder som Ungern, Tjeckien och Polen där främlingsfientliga och antidemokratiska krafter härskar har den kolmörka Sverigebilden blivit ett centralt inslag i regimernas propaganda.

Sverigedemokraterna och trupper av nättroll arbetar dygnet runt för att svärta ned Sverigebilden. I länder som Ungern, Tjeckien och Polen där främlingsfientliga och antidemokratiska krafter härskar har den kolmörka Sverigebilden blivit ett centralt inslag i regimernas propaganda. I tjeckisk television framfördes häromåret det absurda påståendet att svenska kvinnor börjat träna skytte inför den annalkande slutstriden mot ”muslimerna”. Påståendet ligger nära de Sverigedemokratiska våldsfantasierna. Vi minns alla SD-politikern Gunilla Schmidt som för ett par år sedan frågade sig om ”ingen kan ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!”.

Nu gäller det att vi står upp för den öppenhet mot omvärlden som sedan efterkrigstiden har berikat Sverige och som starkt bidragit till välståndet i landet. 

Jag vill uppmana alla som överväger att lägga sin röst på Sverigedemokraterna i höstens val att allvarligt överväga om man vill bidra till Putins söndra och härska strategi i västvärlden? Grundläggande värden som demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer är överallt under attack. Nu gäller det att vi står upp för den öppenhet mot omvärlden som sedan efterkrigstiden har berikat Sverige och som starkt bidragit till välståndet i landet. 

Enligt Forbes är Sverige det bästa landet i världen att göra affärer i. Enligt en ranking från U.S News & World Report är Sverige det bästa landet i världen för kvinnor att leva i.

När det gäller Sveriges påstådda elände så gäller det att ha lite perspektiv på tillvaron. Sverige är fortfarande ett av världens bästa länder att leva i. I nästan alla internationella mätningar hamnar Sverige återkommande i topp, hur man än mäter. Enligt Forbes är Sverige det bästa landet i världen att göra affärer i. Enligt en ranking från U.S News & World Report är Sverige det bästa landet i världen för kvinnor att leva i. Den generösa föräldraförsäkringen är starkt bidragande. Enligt World Press Freedom Index rankas Sverige tvåa i världen när det gäller pressfrihet. Enligt Transparency International innehar Sverige en fjärdeplats när det gäller korruption. Och så håller det på. Sverige ligger i topp inom alla tänkbara områden. 

Det vi kallar för populism, främlingsfientlighet och det auktoritära tänkandet – Orbán, Trump och Putin – ger alla uttryck för en och samma politiska vision. Det är ett samhälle där de universella mänskliga rättigheterna succesivt monteras ned.

Så gå inte på den Sverigedemokratiska propagandan om att Sverige håller på att gå under. Sveriges verkliga fiender är inte de människor som flyr ifrån undan krig och förtryck utan hotet kommer inifrån. Det vi kallar för populism, främlingsfientlighet och det auktoritära tänkandet – Orbán, Trump och Putin – ger alla uttryck för en och samma politiska vision. Det är ett samhälle där de universella mänskliga rättigheterna succesivt monteras ned. Den individuella frihet som kännetecknar den västerländska demokratin är således hotad.

Mycket står på spel i höstens val. ”Att tänka fritt är stort men tänka rätt är större”.

 

Olle Ludvigsson

Ledamot i Europaparlamentet (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel