Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Vi bygger äldreboende även om det kostar

Annons

Vi har precis lagt det gamla året bakom oss. Många vill presentera vad som hänt i form av årskrönikor och liknande. Jag tänkte göra lite tvärtom. Sia lite framåt. Det blir lite roligare så. Dessutom kan man ju få på tafsen för att det inte blev som man sagt. Både av oppositionen och av andra.

Oppositionen ja! Hur ska den definieras i Askersund sedan Vänstern lämnade samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet? Enkelt uttryckt så är i dag oppositionen större än de två styrande partierna. Om Vänstern går ihop med Alliansen och Sverigedemokraterna så kan de bilda majoritet. Kommer det att hända då? Nja, det beror väl delvis på vilken politik S och MP kommer driva. Jag tror inte att Vänstern har som huvudmål att bilda ny allians med Sverigedemokraterna och de fyra borgerliga partierna.

Vi är i slutskedet av planeringen av att sätta igång ett nytt bygge av ett äldreboende. Det gör vi tillsammans med region Örebro län eller rättare sagt Länsgården.

Vad kan man förvänta sig av politiken i Askersund det kommande året? Vi kommer lägga mycket arbete, tid och inte minst ekonomiska resurser på vård och omsorg. Vi är i slutskedet av planeringen av att sätta igång ett nytt bygge av ett äldreboende. Det gör vi tillsammans med region Örebro län eller rättare sagt Länsgården.

Det är många som förfäras över de kostnader som redovisas. Med all rätt! Det är dyrt att bygga. Min uppfattning är dock att vi inte ska bygga billigt. Åtminstone inte till våra äldre. De är värda mer! Självklart ska vi bygga på ett sätt så att boendekostnaden inte blir onödigt hög. Men att bygga snålt brukar däremot visa sig oklokt. Det är en otrolig förmån att få möjligheten att tillsammans med Länsgården vara med och forma det nya boendet för de äldre, de som behöver det allra mest. Återstår att se om övriga partier tycker likadant.

Det planeras en hel del inom skolans område också. Vi har flera skolor som har renoveringsbehov. Några andra har behov av att expandera på grund av fler elever. Det är angenäma bekymmer, men de kommer sätta kommunen på hårda prov när det gäller att hitta ekonomi för alla satsningar inom skola och förskola.

Ibland hörs det toner ifrån de borgerliga partierna att vi måste centralisera skolans verksamhet. Inom S och MP tycker vi inte det är ett förstahandsval. Vi kommer gneta på och försöka hitta lösningar på att satsa i skolorna i Åsbro, Hammar och Askersund. Vi har redan påbörjat åtgärder inom förskolan, med två nya avdelningar i Askersunds centralort.

Sammanfattningen blir att vi kommer fortsätta bygga på ett samhälle för alla medborgare, ung som gammal, i staden och på landet. Kort sagt en bra politik för ett bra Askersund. Att vi inte kommer tycka lika i alla frågor är uppenbart. I flera av de ovan beskrivna tankarna har borgarna andra lösningar. Inom skolan vill de centralisera, inom vården vill de decentralisera.

Kommer medborgarna känna av Vänsterns avhopp från majoriteten? Troligen inte så mycket i alla fall. Ska den skillnaden komma till stånd måste de som sagt liera sig med både allianspartierna och Sverigedemokraterna. Jag tror inte vi kommer se så många sådana omröstningar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons