Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Vi håller vad vi har lovat

Annons

Att uppfylla vallöften är viktigt för ett politiskt partis trovärdighet och möjlighet till fortsatt förtroende bland medborgarna.

Ett av Socialdemokraternas tydligaste vallöften inför 2014 var att avskaffa skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer. En skatteklyfta som genomdrivits av den tidigare borgerliga regeringen och som inneburit att pensionärer fått betala högre skatt än löntagare. Förra veckan meddelade statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson att ännu ett steg tas i budgeten för 2018 när skatten sänks för pensionärer 65 år och äldre med en inkomst upp till 17 000 kronor i månaden. Oppositionens reaktion på regeringens förslag var inte oväntad.

Förra veckan meddelade statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson att ännu ett steg tas i budgeten för 2018 när skatten sänks för pensionärer 65 år och äldre med en inkomst upp till 17 000 kronor i månaden.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade regeringen för att man inte sänkte skatten mer, detta trots att det alltså var hennes parti som var med och införde skatteklyftan från början. Att dessutom den förra borgerliga regeringen 2014 lämnade över ett budgetunderskott på 60 miljarder kronor, det verkar Busch Thor helt ha förträngt. Sverigedemokraternas reaktion på regeringens budgetförslag var i det närmaste identisk med Kristdemokraterna. Att Sverigedemokraterna tidigare har röstat ja till alliansbudgeten för 2015, röstat ja till Moderaternas budget för 2016 och för 2017 som föreslagit fortsatta skatteklyftor mellan löntagare och pensionärer visar att man stödjer en högerpolitik. Om Sverigedemokraterna i december återigen kommer att rösta på Moderaternas budget för 2018 kommer vi få veta så småningom. Riksdagen har ju precis startat sin hösttermin så oppositionspartiernas budgetsvar kommer först i oktober men det händer en hel del annat nu.

Att Sverigedemokraterna tidigare har röstat ja till alliansbudgeten för 2015, röstat ja till Moderaternas budget för 2016 och för 2017 som föreslagit fortsatta skatteklyftor mellan löntagare och pensionärer visar att man stödjer en högerpolitik.

I onsdags lämnade 38 ledamöter från Sverigedemokraterna in en begäran att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Det här är den tredje misstroendeförklaringen från Sverigedemokraterna på drygt två år, ett rekord i sig. Mellan 1980 och 2014 genomfördes totalt fem omröstningar om misstroende mot ministrar. I torsdags lämnade dessutom Moderaterna och Kristdemokraterna in en begäran att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Partiernas begäran tar sin utgångspunkt i att Transportstyrelsens generaldirektör brutit mot lagen. En pikant detalj i sammanhanget är att en hög chef på Transportstyrelsen avgick förra veckan för att myndigheten åsidosatt säkerheten redan sommaren 2014. Då var Moderaten Catharina Elmsäter Svärd ansvarig minister.

En pikant detalj i sammanhanget är att en hög chef på Transportstyrelsen avgick förra veckan för att myndigheten åsidosatt säkerheten redan sommaren 2014.

Som väntat så förlorade Sverigedemokraterna omröstningen stort i fredags när man försökte avsätta statsminister Stefan Löfven. I morgon är det ny omröstning om misstroende, den här gången riktat mot försvarsminister Peter Hultqvist. Hur väljarna reagerar på detta politiska spel där borgarna är så tydligt splittrade återstår att se. Jag tror för egen del att det är den förda politiken tillsammans med fortsatt leverans av tidigare avgivna vallöften som kommer att avgöra om vi Socialdemokrater kommer att få fortsatt förtroende att leda landet efter nästa val.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons