Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Vi måste kunna lita på sjukförsäkringen

Annons

För drygt en månad sedan blev jag opererad och blev då sjukskriven två veckor av läkaren. Läkarintyget beskrev vad jag opererats för och att tunga lyft skulle undvikas. Efter en vecka var jag dock tillbaka i mitt uppdrag, jag kände mig tillräckligt pigg och tunga lyft förekommer ytterst sällan i riksdagen. För andra som blivit sjukskrivna är vägen tillbaka till jobb betydligt längre och mer komplicerad än det jag nu upplevde. Det är flera sjukskrivna som hör av sig till mig för att berätta om sin situation. Framför allt rör samtalen beslut om indragen sjukpenning trots att personen har läkarintyg som visar att man inte kan jobba på grund av sjukdom och nedsatt arbetsförmåga. Förutom de som själv är sjukskrivna så är det anhöriga till den sjuke eller fackliga företrädare som försöker hjälpa personen att få ekonomisk ersättning som kontaktar mig om detta. Jag har träffat personer som varit långtidssjukskrivna men som efter längre habilitering är tillbaka till på sin arbetsplats på deltid och med anpassade arbetsuppgifter. Behandlande läkare understryker i intygen att det pågår en rehabilitering med sikte på heltid men att personens arbetsförmåga är nedsatt. Försäkringskassan gör dock bedömningen att personerna kan ta annat jobb, så kallat ”normalt förekommande arbete”, och drar in sjukpenning på halvtid.

Försäkringskassan tillämpar den nuvarande lagstiftningen men det finns uppenbarligen ett behov av att se om den strikta tillämpningen stämmer överens med vad riksdagen avsett. Lagen medger möjlighet att göra en annan bedömning när det gäller tidsgränser. Försäkringskassan skriver själva att vid nedsatt arbetsförmåga efter 12 månaders sjukskrivning kan sjukpenning beviljas efter ansökan på fortsättningsnivå. Dessutom kan undantag göras om det kan anses oskäligt att bedöma den anställdas arbetsförmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Förra veckan så tillsatte regeringen en översyn av komplettering av läkarintyg vid sjukskrivning. Försäkringskassan är kritisk till kvaliteten i läkarintygen, medan läkarna ifrågasätter handläggarnas förmåga att överpröva läkarnas bedömningar i läkarintygen.

För mig är det självklart att det ska vara kvalitet på läkarintygen men också att Försäkringskassans bedömningar av intygen är rimliga. Den enskilde ska inte behöva drabbas av att kommunikationoch samarbetet mellan läkare och Försäkringskassan inte fungerar som det är tänkt.

Vi människor är olika och det kan därför skilja väsentligt i tid för två personer som drabbats av liknande sjukdom att bli så pass frisk att dessa kan återgå till sitt arbete. En del personer måste helt ändra yrkesbana på grund av att man inte längre klarar av sitt gamla jobb. Vissa har kroniska sjukdomar som går i skov och som gör att man är sjukskriven under perioder för att sedan återgå till sitt arbete. För mig är det självklart att det ska finnas en sjukförsäkring som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom och som människor kan känna tillit till.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons