Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Vikten av en god utbildning

Annons

För en tid sedan fick jag frågan om vad jag vet nu som jag önskar att jag hade vetat när jag var yngre. Utan särskilt lång betänketid svarade jag vikten av en god utbildning. Så här mitt i sommarlovstider känns det kanske avlägset att tänka på skola och lärande, men jag tycker ändå det är viktigt att lyfta fram detta. När jag själv gick klart skolan i mitten av 60-talet var det inga problem att direkt skaffa sig ett jobb. Jag gick direkt in i arbetslivet 1966. Det var en annan tid. Men så som utvecklingen har varit, med nya resvanor, ett multikulturellt samhälle, internet och sociala medier har arbetsmarknaden i grunden förändrats. Det är i dag oerhört viktigt med utbildning och livslångt lärande. Vi pratar inte bara om materiella tillgångar. Vi har ett enormt humanitärt kapital att förvalta.

Regeringens utbildningssatsningar är inte minst av den anledningen enormt viktiga och nödvändiga för att säkerställa att Sverige kan fortsätta att konkurrera som en ledande kunskapsnation.

Det är medlemsstaterna som själva ansvarar för utbildningspolitiken i sina respektive hemländer. Vad EU kan göra är att sätta upp gemensamma mål och säkerställa ett utbyte av erfarenheter. Länderna kan lära av varandra. Men EU kan också bidra på andra sätt.

I år är det till exempel 30 år sedan starten av Erasmus-programmet. Det som 1987 började med ett litet studentutbytesprogram har växt enormt och även genomgått stora förändringar. I dag erbjuder Erasmus+ stora möjligheter. Inte bara för utbytesstudier mellan högskolor och universitet, utan också för praktik, fortbildning, volontärsarbete, undervisning och samarbetsprojekt mellan universitet, forskningsorganisationer, företag, icke-statliga organisationer, myndigheter och andra aktörer i och utanför Europa.

Erasmus-programmet är en framgångssaga väl värd att uppmärksamma. 9 miljoner deltagare har fram till dags dato utnyttjat de möjligheter som programmet ger. De närmsta kommande åren beräknar EU-kommissionen att ungefär 4 miljoner människor kommer att delta i olika utbyten. Oerhört glädjande tycker jag.

Jag tycker det är viktigt att lyfta fram de möjligheter som finns inom Erasmus+ programmet. Att få ta del av en annan kultur, skaffa sig utbyte och erfarenheter som man inte kan göra på samma sätt hemma i Sverige är oerhört berikande.

Viktigt i sammanhanget är att ta chansen och lära sig språk. De flesta ungdomar är i dag mer eller mindre flytande i engelska. Bra så. Att lära sig ytterligare språk är ännu bättre. Det ger en helt annan plattform. Att ha en mångkulturell bakgrund är en fantastisk erfarenhet som arbetsgivarna borde ropa efter.

Vi reser mer än vi någonsin tidigare gjort. Gränserna har suddats ut och vi blir mer och mer internationella. Inte minst i Europa och EU. Erasmus+ förenar i flera avseenden viktiga och bra saker. Men då gäller det att också att den yngre generation tar chansen och vågar utnyttja de möjligheter som finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons