Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S lånar kampanjmetod från Obama

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna tänker ringa upp 13 000 pensionärer erbjuda dem att vara med i en telefonkonferens. En metod som är hämtad från Barack Obamas presidentvalskampanj.

Alla pensionärer i åldern 70-85 år, vilket är ungefär 13 000 personer, som bor i Örebro kommun rings upp och erbjuds att delta i en telefonkonferens med Lena Baastad (S) och Marie-Louise Forberg Fransson (S.

Det är ett företag som har specialiserat sig på den här typen av kampanjer med teleforum, som sköter det tekniska.

– Alla rings upp automatisk och erbjuds delta i telefonkonferensen. Vill man vara med anger man det med knapptelefon, så kopplas man in. Man kan sitta och lyssna och sedan finns en möjlighet att ställa frågor, säger Sophia Bescher politisk sekreterare hos Socialdemokraterna i Örebro.

Den som vill ställa en fråga knappar in en kod och sedan är det en person som tar emot frågan och för den vidare till en samtalsledare, som ställer den till någon av politikerna. Alla kan höra frågan och svaret.

– Metoden är hämtad från Obama-kampanjen i USA. Telefonrum kan liknas vid en enorm modererad telefonkonferens, säger Sophia Bescher och fortsätter:

– Socialdemokraterna började använda metoden internt under 2013 med mycket gott resultat. I valrörelsen till EU-valet i somras var första gången socialdemokraterna använde metoden riktad externt mot väljare, även detta med gott resultat. Vid det största Teleforumet socialdemokraterna genomfört på nationell nivå ringdes 100 000 personer upp.