Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”S måste säga hur de tänker göra”

Först måste Socialdemokraterna fundera över ett regeringsalternativ i Hällefors. Och Vänsterpartiet måste välja sida. Det anser Hällefors oberoende, Moderaterna och Centern.

Annons

– Socialdemokraterna är fortfarande det enskilt största partiet. S måste säga hur de tänker göra innan vi går vidare med några andra diskussioner, säger Mats Runqvist (HOB).

Christina Johansson (M) och Lars-Göran Zetterlund (C) är av samma uppfattning; S måste ge besked om hur de ser på frågan om det framtida styret i kommunfullmäktige.

– Men samtliga partier måste ta sig en funderare och diskutera vilka konstellationer det kan finnas att bygga på. För vi måste hitta ett styre med en tydlig organisation, säger Christina Johansson.

Behöll mandaten

HOB, M och C behöll de vardera fyra mandat partierna har i kommunfullmäktige. Det samma gäller V som behöll sina fyramandat. Efter valet 2006 fanns diskussioner om ett samarbete var möjligt mellan HOB, C, M och V, men det samarbetet etablerades inte. V samverkade inte heller med S.

– Nu är det hög tid för Vänstern att aktivt välja sida. Vill de förändra Hällefors och vilka vill de i så fall samarbeta med, säger Zetterlund.

Ett minoritetsstyre med M, C och HOB ställer sig Zetterlund tveksam till.

– Ett styre med bara 12 mandat blir otroligt svagt, om vi inte ens får majoritet i kommunstyrelsen ser jag inte hur det styret kan vara möjligt, säger Zetterlund.

Oberoende parti

HOB fick 616 röster, M 567 och C 504. Även om det ger partierna lika många mandat är HOB det parti som fick flest röster i trion.

– Att fler valt att stödja HOB är glädjande, och jag vill framhålla att HOB inte är ett borgerligt parti utan ett oberoende parti. Vi har haft en borgerlig valsamverkan tidigare, men har drivit en egen valkampanj inför detta val, säger Mats Runqvist.

Betyder det att ni är öppna för andra partisamarbeten?

– Redan för fyra år sedan kunde vi haft en annan majoritet med Vänstern, den bollen ligger fortfarande hos Vänstern, svarar Runqvist.