Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-missnöje över förvaltingschefer

Två av Kumla kommuns högsta chefer slutar inom de närmaste månaderna. Kultur- och fritidschef Lennart Mehle och barn- och utbildningschef Leif Lindström. Orsakerna är ett missnöje med deras arbete från den styrande S-majoriteten.

Initiativet till chefsavgångarna kommer från den socialdemokratiska kommunledningen.

– Vad gäller kultur- och fritidsförvaltningen är ledningen inte nöjd med den utveckling som varit. Det har blivit en viss stagnation, mer förvaltning än utveckling, säger Björn Eriksson.

Vad är det konkret för utveckling ni vill se?

– Mehle var väldigt aktiv i början med Konst på hög. Men det har varit mycket klagomål när det gäller grönområdena, till exempel på sommarhalvåret när det inte har varit uppsnyggat kring skolorna.

S-politikerna anser att förvaltningschefen inte tagit täten i de stora pågående projekten inom kultur- och fritidsförvaltningen, såsom Kumla sjöpark, konstgräsplanen, allaktivitetshuset och det nya badhuset.

Inte heller barn- och utbildningschefen kommer att fortsätta på sin post. I det fallet handlar det om ett treårigt förordnande som inte förlängs. Att så inte sker beror på att S-ledningen i kommunen inte är nöjd med utvecklingen på skolans område.

Det har antytts att en orsak till att Leif Lindströms förordande inte förlängs skulle vara samarbetssvårigheter med nämndordförande Katarina Hansson (S), Det är något som hon själv förnekar.

– Jag tycker Leif och jag har haft ett gott samarbete. Vi har fört verksamheten framåt bra på vissa håll, mindre bra på andra håll, och orsaken till det är flera, säger Katarina Hansson som i övrigt inte vill kommentera varför Leif Lindströms förordnade inte förlängs.

Är Kumla starkt styrt av politikerna, på ett sätt som försvårar arbetet för en förvaltningschef?

– En kommun styrs ju av arvoderade politiker, på samma sätt som ett företag styrs av en avlönad vd. Om det är så att jag som politiker lägger mig för mycket i skolchefens arbete får någon annan avgöra, säger Katarina Hansson och hänvisar i övrigt till kommundirektör Annika Hallberg.

Lennart Eriksson, (S) kommunstyrelsens ordförande säger att det som nu inträffat är ett resultat av samtal som kommundirektör Annika Hallberg fört med samtliga förvaltningschefer och där Lindström och Mehle uppenbarligen inte bedöms ha ”vad som krävs”.

– Personligen har jag inget emot någon av dem, säger Lennart Eriksson.

– Men vi vill ha ut mer av verksamheten och vi måste ha chefer som klarar av hur den ser ut i dag, säger han.

Kumla kommun kommer nu att annonsera efter två nya förvaltningschefer.

Läs mer i lördagens NA.