Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och V stödde Rudolfsson

Till slut bestämde sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att stödja kommunstyrelsens förslag att bygga ut Ramundergården med 32 platser.

Debatten i kommunfullmäktige var lång och oviss in i det sista. Klart i förväg var att Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna ville bygga ut det särskilda boendet Ramundergården i Laxå.

Moderaterna och Centerpartiet ville däremot ha en återremiss. Därmed var splittringen i frågan total i majoriteten, Ett bättre Laxå. Flera ledamöter avgick under dagen. Se faktarutan intill.

Efter avslutad debatt där Vänsterpartiet yrkat bifall till kommunstyrelsens förslag blev det ajournering. Efter det hade Socialdemokraterna bestämt sig och Tommy Holmquist begärde ordet.

– Det är en fruktansvärd fråga. Jag har värnat boendena i ytterområdena och det är svårt att säga att vi ska ta bort dem. Men med viss vånda så säger vi ja till kommunstyrelsens förslag.

Holmquist fick också hjälp från vänsterkanten med att formulera ett tilläggsyrkande om att oppositionen ska ingå i styrgruppen i det fortsatta arbetet.

– Sedan skulle jag vilja våga hoppas på att Edegården och Tivedsgården får vara kvar.

En lättad Bo Rudolfsson svarade med att det är självklart att oppositionen ska vara med i styrgruppen, något som han ångrar inte skett tidigare. Gustaf Beck-Friis (M) yrkade på återremiss, Richard Nygren (M) yrkade också på återremiss. Om den föll yrkade han avslag. Samma sak framförde Arne Augustsson (C). Kommunstyrelsens förslag vann med 22 ja- röster mot 8 nej-röster. Både M och C reserverade sig.

Bo Rudolfsson inledde debatten med att ge en bakgrund med slutsatsen att rekommendationen är att bygga ut Ramundergården med 32 platser för en kostnad på 70 miljoner kronor.

Christer Johansson (S) inledde debatten med kritik mot Rudolfsson.

– Märkligt att du drivit detta projekt utan delaktighet, sade han.

Nea Mustonen (KD) undrade hur M och C skulle kunna se väljarna i ögonen om man inte bygger ut Ramundergården. Arne Augustsson (C) sade att det är ett svek mot väljarna om man stänger Tivedsgården och Edegården.

Sedan började Tommy Holmquist ställa frågor som både Rudolfsson och Sara Pettersson (MP) varade på.

– Vi har tagit beslutet att satsa på skolan i Finnerödja och vi måste minska kommunens totala utgifter. En skola är viktigare än ett äldreboende, menade Sara Pettersson.

Richard Nygren (M) menade att ska boendena i ytterområdena läggas ner så behöver den sociala omsorgen ytterligare 10 miljoner kronor under de kommande åren.

De har avsagt sig uppdrag

Partiföreträdare i Moderaterna och Centerpartiet meddelade på tisdagen att de tänker ställa sina uppdrag som ordförande och vice ordförande i nämnder och styrelser till förfogande, men kvarstå som ledamöter i nämnder, styrelser och kommunfullmäktige. Anledningen är att de anser att samarbetsavtalet i alliansen ”Ett bättre Laxå” brutits. De som avsagt sig under tisdagen och onsdagen är:

Gustav Beck Friis, M, andre vice ordförande i kommunfullmäktige och ordförande i kommunfullmäktiges valberedning.

Ylva von Scheele, M, ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Johan von Scheele, M, ordförande i Laxå kommunfastigheter

Ann-Christine Johanzon, C, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nils-Olof Tivemyr, C, ordförande i Sydnärkes byggnämnd.

Kjell Schlyter, C, andre vice ordförande i Sydnärkes miljönämnd

Arne Augustsson, C, vice ordförande i Laxå vatten AB och Laxåvärme AB.

Källa: Laxå kommun