Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S om religiösa friskolor: Att tro eller att inte tro är varje barns eget och fria val

Annons

Svensk skola ska vara en plats för kunskap där barn och unga med olika bakgrund möts. Att elever med olika livserfarenheter möts och lär sig samarbeta bygger sammanhållning och motverkar splittring i samhället. Att skilja elever åt utifrån religion eller kön är inte, och kommer aldrig vara, förenligt med den svenska modellen. Därför går vi socialdemokrater till val på att förbjuda religiösa friskolor.

För oss socialdemokrater är det en självklarhet att ingen elev ska utsättas för religiös påverkan i skolan. Att tro eller inte tro är varje barns eget och fria val. En hörnsten i att bygga Sverige starkare är en jämlik skola, där föräldrar och elever kan vara trygga i att utbildningen ger kunskaper baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. Inte religiösa dogmer.

Som socialdemokrater kommer vi alltid att välja rätten för det enskilda barnet att göra fria val framför präster och imamers rätt att diktera villkoren i skolan.

Under denna mandatperiod har vi tagit initiativ för att komma till bukt med den oordning som i dag råder kring religiösa friskolor. Det vi har gjort är:

Gett uppdrag till Skolverket att förtydliga läroplanen för att motverka en systematisk könsuppdelade undervisning

Lagförslag om att införa en lämplighetsprövning av den som vill driva och starta friskola

Tillsatt en utredning som sak göra en rättslig analys av vad som gäller för religiösa friskolor och föreslå ett tydligare regelverk.

Som socialdemokrater kommer vi alltid att välja rätten för det enskilda barnet att göra fria val framför präster och imamers rätt att diktera villkoren i skolan. Vi kommer alltid att välja en sammanhållen skola som överbrygger klass- och könsklyftor och som minskar segregationen framför en skola där ditt kön eller dina föräldrars religiösa tillhörighet avgör var du ska gå och vilka du ska umgås med.

Alla ska ha en given plats i svensk skola oavsett vilka de är.

För oss är skolan en plats där kunskap skapas och möten äger rum. Alla ska ha en given plats i svensk skola oavsett vilka de är. Därför går vi nu fram med ett vallöfte om att förbjuda religiösa friskolor samtidigt som vi vill värna rätten för troende att utöva sin religion utanför undervisningen.

Det finns mycket mer att göra men det här är ett steg på vägen mot en jämlik skola där segregationen minskar. Nu fortsätter vi framåt tillsammans.

Matilda Ernkrans

Socialdemokraterna i Örebro län, ordförande och riksdagsledamot.

Dennis Begic

Socialdemokraterna i Örebro län, riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel