Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S ska ta upp Mobergs agerande till diskussion

Socialdemokraterna i Kumla kommer att ta upp måndagskvällens händelse på sitt nästa möte.- Det är naturligt att göra så efter de diskussioner som nu blivit, säger Stefan Svensson (S), partiets ordförande i Kumla.

Oppositionspartierna C och KD kräver att kommunfullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg (S), avgår efter att han avbrutit Per Holm (KD) på måndagens fullmäktige. De ska träffas nästa vecka för att tala om hur de ska gå vidare med saken.

Även Socialdemokraterna ska diskutera det inträffade, dock först den 13 januari.

- Det är då vi har vårt nästa möte i arbetarekommunen. Det är naturligt att vi tar upp den här saken efter de diskussion som blivit. Men jag ser ingen anledning till att kalla till något extra möte innan jul och nyår, säger Stefan Svensson (S)

Dan-Åke Moberg är känd för att kunna tappa humöret i stridens hetta- tycker du det är förenligt med rollen som kommunfullmäktige ordförande?

- Han använde ett olyckligt ordval denna gång, men har rätt att styra upp i en lång debatt. Vi har alla ett ansvar att bete oss på rätt sätt, och inte göra miner och gester som förekom från flera både i denna debatt och flera gånger tidigare.

Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, reagerade direkt på kommunfullmäktigemötet, och gick upp i talarstolen då hon tyckte att Dan-Åke Moberg avbrutit Per Holm på ett burdust sätt.

- För mig var det en ordningsfråga, att Per Holm hade rätt att tala till punkt.

När Katarina Hansson får samma fråga om Dan-Åke Moberg är lämplig i rollen som kommunfullmäktiges ordförande svarar hon:

- Partiet har utsett honom, det är ett beslut som ligger fast tills dess att något annat beslut fattas och det är jag lojal emot.

I övrigt vänder sig Katarina Hansson emot att det uppstått en stor diskussion främst utifrån ett kort filmklipp på cirka tre minuter.

- Det finns ett före, ett efter och ett under tiden i just den specifika ordväxlingen som skedde. Jag tycker inte man får hela bilden av att bara se på det korta filmklippet.