Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) stoppar huvudet i sanden om delade turer i Hallsberg

Sex år. Så länge har Socialdemokraterna i Hallsberg lovat att ta bort de ofrivilliga delade turerna. Trots det kommer man ingen vart. Ur senaste debatten i kommunfullmäktige kom inget konkret, endast svepskäl och att dialogen ska utökas. Det duger inte. Det är ett svek mot kommunens personal inom vård och omsorg.

En delad tur innebär att du arbetar hela förmiddagen, är ledig mitt på dagen och återvänder på eftermiddagen för ett andra arbetspass. Ett otyg som slår sönder hela dagen. Balansen mellan arbete, fritid och familjeliv blir skev. Återhämtningen mellan passen obefintlig då det tar en stund att varva ner och upp.

Man har dopat äldreomsorgen genom att använda delade turer istället för att prioritera resurserna och nyanställa personal.

Vi i Kristdemokraterna i Hallsberg kräver åtgärder. Det är dags att Socialdemokraterna använder sin makt och gör något åt de ofrivilliga delade turerna. Politiskt stöd tycks finnas i frågan, så att gömma sig bakom att man saknar mandat håller inte. Man har dopat äldreomsorgen genom att använda delade turer istället för att prioritera resurserna och nyanställa personal. Det håller inte längre.

Vårdpersonalen förtjänar bättre. En grupp hjältar vilket inte minst rådande pandemi påminner oss om, där de stått mitt i krisen för att skydda oss alla. Deras arbetsmiljö är oerhört pressad redan som det är. När delade turer gång på gång dyker upp på schemat blir bördan än värre. Det försvårar det redan knepiga livspusslet och sliter på familjelivet. Som kristdemokrater värnar vi balans mellan arbete, fritid och tid för familjen. Därför har också vårt parti på riksnivå föreslagit ett prestationsbaserat stöd till kommuner som förbättrar personalens villkor inom vård och omsorg. Exempelvis vidtar åtgärder för att minska användandet av ofrivilliga delade turer.

Om Hallsbergs kommun ska vara en god och ansvarstagande arbetsgivare är ett slopande av de ofrivilliga delade turerna ett måste.

Det finns en anledning till att delade turer sällan förekommer i det privata. Det beror på att det inte är gynnsamt för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare. Svårare än så är det inte. Inte heller är det bra för patientsäkerheten.

En sliten och pressad person löper högre risk att göra något misstag i arbetet vilket kan få förödande konsekvenser.

Om Hallsbergs kommun ska vara en god och ansvarstagande arbetsgivare är ett slopande av de ofrivilliga delade turerna ett måste. Det är ett krav vi kristdemokrater ställer.

Dags att lyfta vårdpersonalen i deras yrkesroll – inte få dem att fly bort eller brännas ut. Det går inte längre att stoppa huvudet i sanden och fortsätta i gamla spår, Socialdemokraterna. Vi kan inte vänta i ytterligare sex år.

Angelica Karlsson

Kristdemokraterna, distriktsordförande KDU Örebro län, styrelseledamot KD Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel