Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha högre hus än oppositionen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

En ny detaljplan för kvarteren intill biblioteket ska ge möjlighet att bygga sjuvåningshus. Det har en oenig miljö- och byggnadsnämnd beslutat.

Ska byggnaderna få skjuta i höjden eller vara mer marknära?

Det hade politikerna olika meningar om vid senaste sammanträdet i miljö- och byggnadsnämnden.

Stadsbyggnadskontoret ska ta fram en ny detaljplan för de tre kvarteren mellan Västra Drottninggatan och Nygatan strax norr om biblioteketsparkeringen.

Där vill kommunen, som äger fastigheterna, ge möjlighet att ersätta de befintliga byggnaderna med flerfamiljshus.

Om det uppdraget råder det politisk enighet, däremot fanns det olika bud om hur höga de framtida byggnaderna ska vara.

Socialdemokraterna ville att detaljplanen skulle utgå från att byggnationen ska vara som lägst tre våningar och som högst sju våningar. Som jämförelse kan nämnas att Kvarngården, strax intill, är fem våningar hög.

Oppositionen däremot ansåg att det var dumt att låsa sig vid en minimihöjd på tre våningar utan ansåg att även tvåvåningshus kan vara aktuella.

Miljöpartiets Jan Nilsson yrkade i sin tur på att byggnaderna i kvarteren inte ska få bli högre än fyra våningar och att man ska värna om de egnahemsbyggnader som finns i kvarteret.

I den slutgiltiga omröstningen vann S-förslaget.